Stormloop van vluchtelingen naar Europa

Op slechts twee dagen tijd heeft de Italiaanse kustwacht meer dan 2.000 vluchtelingen onderschept nog voor ze Europa goed en wel konden bereiken, meldt Euronews. De illegale migranten zijn vooral afkomstig van Noord-Afrika en waren op weg naar de Siciliaanse haven van Augusta. Deze week vonden eveneens veel Afrikaanse vluchtelingen hun weg naar de Spaanse exclave Melilla.

  • © Sara Prestianni - No border network Vluchtelingen worden naar Lampedusa gebracht © Sara Prestianni - No border network

Tijdens de nacht van 18 op 19 maart werden iets meer dan 1.500 vluchtelingen nabij Italië onderschept onder wie voornamelijk Libiërs. Een dag eerder werden ook al bijna 600 illegalen bij het Italiaanse eiland Lampedusa gesignaleerd, waaronder vooral mensen uit Syrië, Eritrea en de Palestijnse Gebieden. In totaal werden er op twee dagen tijd 2.128 migranten in 13 overvolle boten van zee gehaald, aldus Alan Johnston van BBC.

Dinsdagochtend 18 maart slaagden bijna 300 Afrikanen er dan weer wel in om de Marokkaanse grens over te steken naar de Spaanse exclave Melilla, door simpelweg over de barrières te klimmen. De vluchtelingen die niet gewond waren, werden in euforische toestand naar het migrantencentrum gebracht.

Arabische lente

Deze voorvallen tonen nogmaals aan op welke schaal illegale migratie naar Zuid-Europa plaatsvindt. Italië worstelt al jarenlang met een stormloop aan migranten die op gevaarlijke wijze in kleine, onveilige boten van Noord-Afrika naar het eiland Lampedusa komen. De problemen zijn enkel nog maar groter geworden sinds het begin van de Arabische lente van 2011, en dat uit zich in een vluchtelingenstroom die vooral afkomstig is uit Libië en Syrië.

Één man overleefde de recente oversteek naar Italië niet, hij kwam om het leven door het inademen van giftige benzinedampen. De afgelopen vijf maanden maakte de Italiaanse marine melding van ongeveer 11.500 vluchtelingen, aldus ANP.

Maatregelen tegen de vluchtelingenstroom

Italië zette de afgelopen maanden fel in op veiligheid, en schakelde meer lucht- en maritieme patrouilles in om penibele situaties in de toekomst te kunnen vermijden. Eind vorig jaar vonden er namelijk twee afzonderlijke incidenten plaats met honderden dodelijke slachtoffers nabij Lampedusa, die stierven door verdrinking.

Ook de Spaanse overheid heeft sinds de recente toestroom van vluchtelingen het aantal veiligheidstroepen aan de grenzen verdubbeld, aldus BBC.

Zowel Spanje als Italië hebben al herhaaldelijk de hulp ingeroepen van andere EU lidstaten om bijstand te vragen voor de migratieproblematiek.

 

Eind vorige maand meldde Euronews een gelijkaardig incident in Melilla.

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.