‘Slachtoffers zullen niet meer terug kunnen keren naar hun oude leven’

Na de overstromingen in Azië blijft het water staan

Moniruzzaman Sazal / Climate Visuals Countdown (CC BY-SA 2.0)

Overstromingen in Bangladesh in 2020.

Na de enorme overstromingen in Azië blijft het water op veel plaatsen staan, waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Daarmee neemt niet alleen de de schade toe, maar ook het risico op dodelijke ziekten als malaria, dengue en cholera.

Sinds augustus hebben overstromingen in Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja al meer dan 42 miljoen mensen getroffen. Vroege en hevige moessonregens vernielden huizen, oogsten en infrastructuur.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Maar in veel regio’s is het water nu, weken later, nog steeds niet weggetrokken, zegt het Internationale Rode Kruis, en dreigt de impact nog veel groter te worden. ‘Vanuit heel Azië rapporteren onze medische en noodhulpteams ernstige gevolgen van stilstaand water. Mensen kunnen nergens heen en worden gedwongen in gevaarlijke omstandigheden te leven’, zegt Alexander Matheou van het Rode Kruis.

‘Het stilstaande water vormt een enorme belemmering voor gemeenschappen die terug naar hun huizen willen, om nog maar te zwijgen van de verwoestende gevolgen voor vee, landbouw, reparaties aan huizen en de stijgende economische schade. Uiteindelijk zullen ze niet meer terug kunnen keren naar hun oude leven.’

Gezondheidsrisico’s

Ook de gezondheidsrisico’s nemen met de dag toe, zegt Joy Singhal, regionaal vertegenwoordiger van het Rode Kruis voor Azië en de Pacific. ‘Stilstaand water en modder na overstromingen is een broedplaats voor muggen, bacteriën en andere schadelijke organismen’, zegt Singhal. ‘Als er niets gebeurt, zal dat een toename van infectieziekten veroorzaken.’

‘Als er niets gebeurt, zal dat een toename van infectieziekten veroorzaken.’

Langdurige waterstagnatie veroorzaakt ook blijvende schade aan de watervoorziening en infrastructuur, zegt hij. Daardoor wordt de gezondheid van velen tot ver in de toekomst bedreigd.

Veel mensen zien zich bovendien genoodzaakt om langer in opvangcentra te blijven. Dat vormt op zich weer een covid-risico, omdat de centra vaak overvol zijn en er geen goede ventilatie is.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.