Boliviaanse natuur heeft voorlopig alleen rechten op papier

Bolivia kende anderhalf jaar geleden dezelfde rechten toe aan de natuur als aan de mensen. Het land kreeg daarvoor internationale lof. Maar van de goede intenties in de wet is nog niets in huis gekomen.

  • © UNEP Ontbossing in de oostelijke laaglanden van Bolivia, met links de situatie in 1975 en rechts deze in 2003. Op basis van de Wet voor Moeder Aarde moet het onder meer mogelijk worden om via satellieten de ontbossing in de gaten te kunnen houden. © UNEP

De Wet voor Moeder Aarde legde in oktober 2012 vast dat ontwikkeling in Bolivia alleen maar kan in samenhang met de natuur en met de voorouderlijke kennis en wijsheid. De wet wijst de mercantilisering van de natuurlijke hulpbronnen af en verplicht de Bolivianen om schade aan het milieu, de biodiversiteit, de menselijke gezondheid en de culturele waarden te voorkomen.

Dat is althans de bedoeling. Voorlopig blijft de wet dode letter. Pas sinds kort heeft de dienst die op zijn naleving moet toezien, een directeur. En die is nog steeds zijn team aan het samenstellen.

Er is nog veel wetgevend werk nodig om de principes van de kaderwet te kunnen toepassen.

Neoliberale visie

Het gaat traag en moeizaam omdat de bedrijven vanuit “een neoliberale visie” blijven produceren zonder rekening te houden met de natuurlijke hulpbronnen, zegt advocaat Víctor Quispe, adviseur van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De Wet voor Moeder Aarde kreeg lof toegezwaaid van Globe, een internationaal samenwerkingsverband van parlementsleden die zich over milieuthema’s buigen. Maar een studie die Globe samen het Grantham-instituut voor klimaatonderzoek en de London School of Economics uitvoerde, waarschuwde dat de Boliviaanse wet “niet over kwantificeerbare doelstellingen beschikt om zijn toepassing te meten.”

Op basis van de Wet voor Moeder Aarde moet het onder meer mogelijk worden om via satellieten de ontbossing in de gaten te kunnen houden, zegt parlementslid David Cortés van de regerende MAS-partij en lid van Globe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.