Neil Young: 'Wie maakt een vuist om de aarde te redden?'

Neil Young en zijn begeleidende band Promise of the Real spelen vrijdag 24 juni in het Sportpaleis in Antwerpen. MO* werd door de Canadese rockster en milieuactivist uitgenodigd om zijn mondiale journalistiek te promoten bij de concertgangers in de tent News You Can Trust. De oude Canadese rocker heeft geen schrik om zich te uiten als een ecologische militant. Muziek is politiek!

  • Takahiro Kyono (CC BY 2.0) Het is bij ons misschien niet zo bekend, maar Neil Young zet zich al dertig jaar in voor de toekomst van onze Aarde, ecologie en kleine agrarische familiebedrijven. Takahiro Kyono (CC BY 2.0)
  • Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0) ‘I want a cup of coffee, but I don't want a GMO. I'd like to start my day off without helping Monsanto.’ Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Shell (CC BY-NC-ND 2.0) 'Ik wil een toekomst waarin het klimaat wordt beschermd en waar de wetten niet worden geschreven door oliebedrijven.' Shell (CC BY-NC-ND 2.0)

Het is misschien niet zo bekend, maar Neil Young zet zich al meer dan dertig jaar in voor een betere toekomst voor de Aarde, voor ecologie en kleine agrarische familiebedrijven. Albums als Greendale en The Monsanto Years bevatten nummers met politieke boodschappen en de opbrengst van zijn tours gaat vaak volledig naar het goede doel.

De singer-songwriter heeft op die manier niet alleen zijn muzikale fans, maar ook een hele reeks milieuactivisten achter zichzelf en zijn projecten geschaard.

Neil Young en landbouw?

In 1985 werd Neil Young samen met country-vrienden John Mellencamp, David Matthews en Willie Nelson de drijvende kracht achter Farm Aid. Die laatste is trouwens ook de vader van gitaristen Lukas en Micah van Promise of the Real, de Californische band die Young op zijn Rebel Content-tour begeleidt.

‘We organiseerden het eerste Farm Aid concert in Illinois om te reageren op de mensen die leden onder de landbouwcrisis’, vertelde Willie Nelson aan Rolling Stone. Dertig jaar later is Farm Aid uitgegroeid tot een organisatie die zich niet alleen inzet voor de rechten van boeren, maar ook voor organische landbouw en tegen ggo’s en klimaatverandering. Het geld wordt voornamelijk ingezameld tijdens benefietconcerten van countryzangers.

GoEarth.org

Op 15 oktober 2015 lanceerde Neil Young de website GoEarth.org  waarmee hij mensen wil motiveren om na te denken over de toekomst van onze Aarde. De website biedt een platform aan een verzameling van organisaties die zich bezighouden met ecologie, de boycot van ggo’s, organische landbouw, klimaatverandering en groene energie.

Op de website worden ook een aantal Amerikaanse media opgesomd die volgens Neil Young een betrouwbare kijk op de wereld bieden en de lezer bevrijden van de massamedia. Tussen de visionaire bondgenoten prijken namen als Elisabeth Warren, Banksy en Bernie Sanders. Die laatste kreeg ook zijn onverdeelde steun voor het presidentschap.  

Op elk van Neil Youngs concerten wordt een ecodorp gebouwd.

Op elk van Neil Youngs concerten wordt een ecodorp of Global Village gebouwd. GoEarth.org is daar eigenlijk de online versie van. De focus ligt op zes thema’s, elk ondergebracht in een andere tent: ggo’s, ecologie, energie en klimaat, vrijheid en rechtvaardigheid, organische landbouw, en betrouwbaar nieuws.

Concertgangers kunnen bij de organisaties terecht om bij te leren over de ecologische en sociale problemen waarmee onze planeet en zijn bewoners te maken krijgen. Zo mag MO* vrijdag zijn mondiale journalistiek gaan voorstellen in het Sportpaleis.

Olie

Young is ook vertegenwoordiger van Honor The Treaties, een organisatie die geld inzamelt om de juridische kosten van inheemse Athabasca-gemeenschappen te vergoeden in hun strijd tegen de teerzandindustrie van Shell in de Canadese provincie Alberta. De singer-songwriter vernoemde ook een concerttour naar de ngo, die de volledige opbrengst van de reeks optredens ontving.

In een interview met Le Journal International vertelt Young waarom: ‘De Aarde is kostbaar. Het is als een gigantisch schip dat recht op een ijsberg afvaart en wij doen er niks aan. Ik wil een toekomst waarin het klimaat wordt beschermd en waar de wetten niet worden geschreven door oliebedrijven.’

Young rijdt zelf rond in een unieke, elektrische hybride: ingenieurs plaatsten in een Lincoln Continental uit 1959 een motor aangedreven door biodiesel en elektriciteit. Young houdt van oude auto’s en bewijst zo dat zelfs oldtimers geen olie nodig hebben, al hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Shell (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Ik wil een toekomst waarin het klimaat wordt beschermd en waar de wetten niet worden geschreven door oliebedrijven.’

Groene albums

Young bracht verschillende albums uit met een duidelijke politieke boodschap. Vanaf 2003 lag Greendale in de rekken, waarin de nummers werden opgedragen aan de fictieve Mister Green, die als kleine onafhankelijke landbouwer probeert te overleven.

Het één jaar oude album The Monsanto Years sluit daar thematisch erg goed bij aan. Het album is vernoemd naar een van de grootse agro- en chemische multinationals met een kwalijke naam op het vlak van ggo’s. De nummers op het album laten Youngs afkeer van ggo’s duidelijk blijken. ‘I want a cup of coffee, but I don’t want a GMO. I’d like to start my day off without helping Monsanto.’

Deze vrijdag brengen Neil Young en de band Promise of the Real samen een nieuw album uit. Earth is volgens de singer-songwriter een verzamelwerk van dertien nummers over de Aarde die hij doorheen zijn leven schreef. ‘De dieren, insecten, vogels en zoogdieren nemen de uitvoering van de nummers soms over’, vertelde Young aan Rolling Stone. En dat mag je best letterlijk nemen: de muziek werd gemixt met dierengeluiden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.