Humanitaire crisis in Soedan

Nu al 3 miljoen Soedanezen op de vlucht voor het geweld

Un Photo/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0)

Archiefbeeld van vluchtelingen in Soedan.

In minder dan drie maanden tijd heeft het geweld in Soedan bijna 3 miljoen mensen uit hun huis verdreven, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De humanitaire noden zijn groot.

Volgens de nieuwe cijfers zijn 2,2 miljoen Soedanezen in eigen land op de vlucht, en nog eens 700.000 anderen hebben de grens overgestoken naar een van de buurlanden. De meesten zijn afkomstig uit de staat Khartoem (67%) en Darfoer (33%).

Vaak leven ze bij gastgemeenschappen, maar meer dan 280.000 ontheemden hebben toevlucht gezocht in kampen, openbare gebouwen of geïmproviseerde schuilplaatsen. Er blijft een ernstig gebrek aan voedsel, gezondheidszorg en essentiële hulpgoederen.

Wie over de grens vlucht, doet dat voornamelijk naar Egypte (40%), Tsjaad (28%), Zuid-Soedan (21%), Ethiopië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Humanitaire crisis

De escalatie van het geweld verergert de al schrijnende humanitaire situatie in Soedan en de hele regio. Ongeveer de helft van de Soedanese bevolking heeft dringend humanitaire hulp en bescherming nodig.

‘De IOM herhaalt de oproep tot een permanent staakt-het-vuren en vraagt de bureaucratische belemmeringen weg te nemen, om veilige en gegarandeerde humanitaire corridors te garanderen en de levering van hulp aan mensen in moeilijk bereikbare gebieden mogelijk te maken’, zegt regionaal vertegenwoordiger Othman Belbeisi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift