Poetin als drag queen en Obama als sekspop

Ze heeft een bachelor in de beeldende kunst en vormgeving op zak, noemt zichzelf liberaal en vrijzinnig, spreekt vloeiend Engels en Arabisch, heeft door haar controversieel werk al menige doodsbedreigingen ontvangen, en mensen hebben al gepoogd haar werk te vernietigen. Saint Hoax, vrij vertaald Heilige van het Bedrog, praat dan ook het liefst anoniem met ons; de bedreigingen moet ze jammer genoeg ernstig nemen.

  • © Saint Hoax "Achter elke 'grote' leider zit een queen verborgen." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Gezien de huidige politieke situatie in het Midden-Oosten, vond ik het een goed idee populaire Arabische personages af te beelden op geweigerde visas." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Onze politieke leiders zijn onze persoonlijke sekspoppen. Ze zijn slechts een prik van een naald verwijderd van de terugkeer naar het omhulsel dat ze ooit waren." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Ik koos ervoor Kim Jong-un af te beelden als de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland omdat zowel de fysieke als de mentale gelijkenissen treffend zijn." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Als eerbetoon aan elke maaltijd die ooit onderbroken is door de gruwelijke daden van wereldleiders maakte ik de Cereal Killers serie." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Het stilzwijgen van Enrique Peña Nieto, de president van Mexico, verscheurt zijn volk." © Saint Hoax
  • © Saint Hoax "Deze foto kadert in een campagne naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie." © Saint Hoax

“M’n eerste project, War Drags You Out, publiceerde ik in januari. Ik ben nu dus ongeveer 6 maand bezig,” verduidelijkt de kunstenares in een e-mailinterview. In War Drags You Out beeldt ze wereldleiders af als drag queens, travestieten die glamoureus door het leven gaan. “Nadat ik voor de eerste keer naar een drag show ging, viel me op hoe rijk deze cultuur is. De elementen die je nodig hebt om van een goede drag queen te kunnen spreken lopen gelijk met die van een leiderfiguur; een flamboyante naam, gepersonaliseerd kapsel en kledij, et cetera.” Op één punt verschillen ze wel volgens de artieste: “De wereldleiders weten niet wanneer ze hun maskers mogen afnemen.”

Achter elke ‘grote’ leider zit een queen verborgen

De projecten volgden elkaar in sneltempo op. In Happy Never After werkt ze met de personages van Aladdin. Ze worden allen afgebeeld in conflictsituaties en geweigerde visa-aanvragen. Deze reeks is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. In februari kreeg ze de kans om in Londen haar werk tentoon te stellen, maar door een geweigerd visa was dit uiteindelijk niet mogelijk. “Ik koos er dan voor om Happy Never After te maken, een illustratie van de huidige situatie in het Midden-Oosten en de gevolgen ervan voor mensen uit de regio.”

© Saint Hoax

“Gezien de huidige politieke situatie in het Midden-Oosten, vond ik het een goed idee populaire Arabische personages af te beelden op geweigerde visas.”

Met POPlitical Figures wou ze duidelijk maken dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de leiders die we voor ons zien. “Elke keer we blazen in de pop, ademen we verwachtingen uit. Onze politieke leiders zijn onze persoonlijke sekspoppen. Ze zijn slechts een prik van een naald verwijderd van de terugkeer naar het omhulsel dat ze ooit waren.”

© Saint Hoax

“Onze politieke leiders zijn onze persoonlijke sekspoppen. Ze zijn slechts een prik van een naald verwijderd van de terugkeer naar het omhulsel dat ze ooit waren.”

Like A Virgin, Princest Diaries, en het tweede deel van Happy Never After, respectievelijk haar vierde, voorlaatste, en laatste project, zijn minder direct politiek getint en behandelen seksualiteit, incest en huiselijk geweld. Deze werken kregen de laatste weken veel aandacht in de internationale media.

In PoliVillains zien we wereldleiders afgebeeld als de slechteriken uit bekende tekenfilms gebaseerd op sprookjes. Erdoğan, Sarah Palin, en vele anderen passeren de revue.

© Saint Hoax

“Ik koos ervoor Kim Jong-un af te beelden als de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland omdat zowel de fysieke als de mentale gelijkenissen treffend zijn.”

Ik koos ervoor Kim Jong-un af te beelden als de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland omdat zowel de fysieke als de mentale gelijkenissen treffend zijn

“Op een dag was m’n zevenjarig nichtje ontbijtgranen aan het eten terwijl ze TV keek. De tekenfilms werden echter onderbroken door een nieuwsbericht over een explosie die het leven van 17 burgers had geëist. Meteen duwde ze de doos met ontbijtgranen weg en verliet de kamer. Als eerbetoon aan elke maaltijd die ooit onderbroken is door de gruwelijke daden van wereldleiders maakte ik de Cereal Killers serie.”

© Saint Hoax

“Als eerbetoon aan elke maaltijd die ooit onderbroken is door de gruwelijke daden van wereldleiders maakte ik de Cereal Killers serie.”

Met Polliwood bewerkte ze beroemde filmposters met alweer wereldleiders als ‘sterren’. Saint Hoax kijkt steevast verder dan haar eigen regio: “Het stilzwijgen van Enrique Peña Nieto, de president van Mexico, verscheurt zijn volk.” En wat dacht u van Vladimir Poetin in Breakfast in Ukraine, of Nicolás Maduro, president van Venezuela, in V for Venezuela?

© Saint Hoax

“Het stilzwijgen van Enrique Peña Nieto, de president van Mexico, verscheurt zijn volk.”

Haar laatste expliciet politieke project Politicophobia kaderde in de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie in mei. Onder andere de koning van Saoedi-Arabië en George W. Bush worden afgebeeld nadat ze rake klappen hebben gekregen. Iets wat jammer genoeg holebi’s en transgenders al te vaak overkomt.

© Saint Hoax

“Deze foto kadert in een campagne naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.”

Saint Hoax kan u volgen op Twitter, Facebook, YouTubeInstagram en Tumblr.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Hoofdredacteur MO*

    Jago Kosolosky (°1991) staat sinds 1 augustus 2020 aan het hoofd van MO* en MO.be. Hij volgde Gie Goris op, hoofdredacteur van MO* van bij het ontstaan van de publicatie in 2003.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.