Oliegeld stroomt rijkelijk naar Amerikaans Congres

Sinds 2013 stroomde 58,8 miljoen dollar (52 miljoen euro) van vijf olieraffinaderijen naar het Amerikaanse Congres. Oliebedrijven proberen met geld voor politieke campagnes invloed uit te oefenen op besluiten over controversiële kwesties, zoals de pijpleiding Keystone XL.

  •  Michael Biondo (CC BY-NC-ND 2.0) 'De olie-industrie denkt stemmen te kunnen kopen in de politiek. Helaas laat de Keystone-kwestie zien dat dat nog steeds mogelijk is.' Michael Biondo (CC BY-NC-ND 2.0)

De cijfers zijn afkomstig van de non-profitorganisatie MapLight, een onafhankelijke organisatie die de invloed van geld op de politiek wil blootleggen. Zij stelt dat er vanuit de olie- en gasindustrie gemiddeld dertien keer meer geld ging naar leden van het Huis van Afgevaardigden die voor de Keystone XL stemden (43.375 dollar) dan naar de tegenstemmers (3610 dollar).

Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren in met de aanleg van de omstreden pijpleiding tussen Canada en Texas, met 270 voor en 152 stemmen tegen. Het project werd vorige maand al goedgekeurd door de Senaat. De Amerikaanse president Barack Obama liet eerder echter weten zijn vetorecht te zullen gebruiken om Keystone XL tegen te houden. Hij heeft tien dagen de tijd om daarover te beslissen.

Publiek belang

In de Senaat ging gemiddeld tien keer zoveel geld naar senatoren die voor de pijpleiding stemden, dan naar de tegenstemmers.

‘Kunnen we erop vertrouwen dat parlementariërs in het publieke belang stemmen, als ze afhankelijk zijn van campagnegeld uit de industrie om gekozen te worden?’, vraagt Pamela Behrsin van MapLight zich af. ‘Ons defecte financiële en politieke systeem dwingt wetgevers tot een keuze tussen de belangen van hun donoren en die van hun kiezers.’

Ze wijst erop dat senator Kevin Cramer, een Republikein uit North Dakota en voorstander van de wet, 222.400 dollar ontving uit de olie- en gasindustrie. Hij staat daarmee op de negende plaats als het gaat om bedragen die leden van het Huis van Afgevaardigden ontvingen uit de industrie.

In de Senaat ging gemiddeld tien keer zoveel geld naar senatoren die voor de pijpleiding stemden (236.544 dollar), dan naar de tegenstemmers. ‘De olie-industrie denkt stemmen te kunnen kopen in de politiek. Helaas laat de Keystone-kwestie zien dat dat nog steeds mogelijk is’, zegt David Turnbull van Oil Change International, een non-profitorganisatie die pleit voor hernieuwbare energie. ‘Maar wat belangrijk is, is dat het Amerikaanse volk niet te koop is. De Amerikanen willen dat de president de pijpleiding tegenhoudt en actie onderneemt om fossiele brandstoffen af te stoten.’

Keystone XL heeft alle belangrijke milieugroepen in de VS verenigd in hun oppositie. Zij wijzen op de milieugevolgen, waaronder extra uitstoot van CO2. Het Internationaal Energieagentschap (IEA), waarschuwt dat twee derde van de fossiele brandstoffenreserves onder de grond moet blijven, om 50 procent kans te hebben dat de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius blijft. Die grens van 2 graden is cruciaal, omdat verdere opwarming desastreuze gevolgen kan hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.