Ook moslims moeten zich zorgen maken over het klimaat

In navolging van de paus werkt ook de islamitische wereld aan een verklaring rond de klimaatverandering. Daarin roepen islamgeleerden de mensheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en het leven op aarde niet langer in gevaar te brengen.

  • Meena Kadri (CC BY-NC-ND 2.0) Een jongen met zijn vader in Ahmedabad, India. Meena Kadri (CC BY-NC-ND 2.0)

De definitieve oproep moet officieel gepubliceerd worden tijdens een groot islamitisch congres in Istanboel midden augustus. Een werkdocument is opgesteld door geleerden uit onder meer Saoedi-Arabië, Indonesië en Turkije, en is mee tot stand gebracht door de Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences (IFEES), een Britse organisatie van moslims.

‘We hebben de geschenken van de wereld misbruikt.’

De verklaring stelt dat Allah de wereld in ‘mizan’, evenwicht, heeft geschapen, maar dat de menselijke corruptie de oorzaak is van de klimaatverandering en andere negatieve effecten op het milieu zoals ontbossing, de teloorgang van de biodiversiteit en vervuiling van oceanen. De geleerden onderbouwen hun stellingen met verwijzingen naar de Koran.

‘Omdat we mee zijn geweven in het weefsel van de natuurlijke wereld, zijn de giften van die wereld voor ons om van te genieten. Maar we hebben de geschenken misbruikt op een manier die nu de klimaatverandering met zich meebracht’, schrijven ze.

Machtige landen

De verklaring is streng voor de rijke en machtige landen in de wereld, die volgens de geleerden uit egoïsme de implementatie van een omvangrijk klimaatakkoord hebben tegengehouden. ‘We nemen met grote bezorgdheid nota van hun terughoudendheid om een deel van de last te dragen die ze zelf hebben veroorzaakt’, stellen ze. Maar ook olieproducerende landen zoals Saoedi-Arabië, het thuisland van Mekka, worden niet gespaard. Olielanden moeten ‘hun bezorgdheden verschuiven van winst naar het milieu en de armen in de wereld’.

De verklaring pleit voor een nieuw economisch groeimodel dat rekening houdt met de eindige grondstoffen in de wereld. Moslims over de hele wereld moeten zich inzetten om de klimaatverandering aan te pakken, en de verklaring steekt een hand uit naar andere religies en overtuigingen.

Encycliek

De verklaring doet sterk denken aan de encycliek ‘Laudato si’ die de paus enkele weken geleden uitvaardigde. Daarin waarschuwt ook hij voor een ‘nooit geziene vernietiging van het ecosysteem’.

De aarde, stelt paus Franciscus, ‘protesteert tegen het kwaad dat we haar aandoen, omwille van het onverantwoordelijk gebruik van de rijkdommen die God haar gegeven heeft. We zijn opgegroeid met de overtuiging dat we haar eigenaren en meesters zijn, en dat we het recht hebben om ze te plunderen. Het geweld dat bestaat in het menselijke hart, gewond door zonde, is ook manifest in de symptomen van de ziekte die we zien in de aarde, het water, de lucht en de levende wezens.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.