Opvolging Mugabe hindert Zimbabwaanse ontwikkeling

Terwijl de regerende partij Zanu-PF in Zimbabwe kampt met interne conflicten en een strijd om de opvolging van president Robert Mugabe, verslapt de aandacht voor de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die voor december 2015 bereikt moeten zijn.

  • Government ZA (CC BY-ND 2.0) Mugabe vorig jaar op de herdenkingsdienst van Nelson Mandela. Government ZA (CC BY-ND 2.0)

‘Voor de Zimbabwaanse overheid lijkt de ontwikkeling van het land allesbehalve een prioriteit’, zegt de onafhankelijke ontwikkelingsexpert Agrippa Chiwawa. ‘Zimbabwaanse politici houden zich momenteel maar met één kwestie bezig: wie volgt de 90-jarige regeringsleider Robert Mugabe op?’

In praktijk is er weinig van de Millenniumdoelstellingen terecht gekomen.

Samen met 189 andere naties heeft Zimbabwe in het jaar 2000 beloofd om de acht Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties te verwezenlijken voor eind 2015. Met de einddatum in zicht zouden de doelstellingen, waaronder het uitbannen van armoede en honger en het verminderen van kindersterfte en hiv-besmettingen, inmiddels gerealiseerd moeten zijn. In praktijk is daar weinig van terecht gekomen.

Opvolgingsstrijd

De 90-jarige Mugabe en zijn Zimbabwaanse Afrikaanse Nationale Unie – Patriottisch Front (Zanu-PF) beheersen al meer dan drie decennia de Zimbabwaanse politiek met ijzeren hand maar door zijn hoge leeftijd dringt een opvolger zich op. Op dit moment lijkt er een strijd uitgebarsten tussen minister van Justitie Emerson Mnangagwa en vicepresidente Joice Mujuru. Grace Mugabe, de vrouw van de hoogbejaarde president, wil dat Mujuru vertrekt voor het verkiezingscongres van Zanu-PF begin december.

Deze politieke strijd vormt een hindernis voor de gehele ontwikkeling van het land, zegt de onafhankelijke politieke analist Elmond Bandaunko. ‘De Zanu-PF richt zich enkel op de opvolging van Mugabe terwijl er veel andere problemen in het land zijn’, vertelt hij. Zo maakt het land op dit moment een enorme economische crisis door en zijn er geen oplossingen voorhanden.

Zelfs het Zimbabwaanse onderwijssysteem lijdt onder het voortdurende politieke geruzie binnen Zanu-PF, stelt Bandaunko. Een topmanager van het Zimbabwaanse ministerie van Onderwijs, die enkel anoniem wilde reageren, wijst erop dat niemand het over onderwijshervormingen heeft. ‘Terwijl Zimbabwaans universiteitsdiploma’s snel minder waar worden, sinds er geruchten de ronde doen dat er examenopgaven zijn gelekt’, zegt de man.

Millenniumdoelstellingen

‘Als Zimbabwe de Millenniumdoelstellingen wil realiseren, zal het op een andere manier politiek moeten gaan voeren.’

Voor vele Zimbabwanen zou de verwezenlijking van de Millenniumdoelstellingen tegen volgend jaar een grote vooruitgang betekenen maar volgens verschillende experts lijkt dit een onmogelijke opdracht voor het Afrikaanse land. In september 2014 oordeelde David Phiri, een coördinator voor de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, dat Zimbabwe de Millenniumdoelstelling om honger uit te bannen niet kan realiseren tegen 2015.

Cijfers van de Zimbabwaanse overheid en internationale hulporganisaties lijken deze uitspraken te staven.

Zo tonen de nationale censuscijfers van 2012 aan dat meer dan twee derde van de 13 miljoen inwoners van Zimbabwe op het platteland woont. Ruim een kwart van deze plattelandsbewoners heeft volgens statistieken van het Wereldvoedselprogramma dringend voedselhulp nodig. Bovendien zullen meer dan 2,2 miljoen Zimbabwanen tussen nu en volgend jaar bijkomende voedselhulp nodig hebben.

Niettemin blijven Zimbabwaanse toppolitici erg optimistisch over de realisatie van de Millenniumdoelstellingen. ‘We hebben genoeg landbouwgrond en mensen om de doelstellingen inzake hongerbestrijding te realiseren tegen volgend jaar’, verklaarde minister van Landbouw Joseph Made onlangs vastberaden. Volgens directeur Claris Madhuku van het Platform voor Jeugdondwikkeling (PYD), een Zimbabwaanse mensenrechtengroep, is dat optimisme voorbarig. ‘Als Zimbabwe de Millenniumdoelstellingen wil realiseren, zal het op een andere manier politiek moeten gaan voeren’, concludeert de directeur.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift