Protestantse Amerikanen zien Apocalyps in klimaatverandering

In de VS gelooft meer dan drie kwart van de evangelische christenen dat de recente natuurrampen het einde der tijden aankondigen. Slechts de helft van deze protestanten wijt de rampen aan de klimaatverandering.

  • Dr Pavlov (CC BY-NC 2.0) Een bankje in Brooklyn, New York, de dag na orkaan Sandy passeerde in 2012. Dr Pavlov (CC BY-NC 2.0)

Volgens 69 procent van de Amerikanen zijn er duidelijke bewijzen dat de aarde opwarmt, stelde het Public Religion Research Institute vast.

Dat is opvallend veel, maar de VS kregen de laatste jaren dan ook behoorlijk wat natuurrampen te verwerken, bijvoorbeeld de aanhoudende droogte in Californië, de superstorm Sandy aan de oostkust of recent de extreem hevige sneeuwval in de staat New York. Voor ruim zes op de tien Amerikanen hebben die rampen te maken met de klimaatverandering.

Einde der tijden

Volgens 77 procent van de evangelische christenen wijzen deze natuurrampen op de Apocalyps.

Maar beperken we ons tot de cijfers van de evangelische christenen, dan krijgen we een totaal ander beeld. Volgens maar liefst 77 procent van deze protestanten wijzen deze natuurrampen op de Apocalyps, het bijbelverhaal dat het einde der tijden aankondigt. 49 procent van de evangelische christenen ziet ook een verband met de klimaatverandering (de ondervraagden konden meerdere mogelijkheden aangeven).

Evangelische christenen zijn vaak gelieerd aan de politieke rechterzijde, vooral aan de neoconservatieven.

De impact van religie kan een rol spelen in het Amerikaanse klimaatdebat, zegt het Public Religion Research Institute. Ruim de helft van alle ondervraagden zei dat God niet tussenbeide zou komen als de mens de aarde vernietigde, 39 procent zei dat God dat net wel zou doen.

De studie bevestigde ook andere breuklijnen. De bezorgdheid over de klimaatverandering is het grootst bij de latinobevolking — zeven op de tien latino’s zegt enigszins tot zeer bezorgd te zijn — en het kleinst bij blanke Amerikanen — 43 procent. Een mogelijke verklaring is dat veel latino’s net uit landen weggetrokken waar de gevolgen van de klimaatverandering zich sterk laten voelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.