Rassenverhoudingen slechter onder Trump, vinden Amerikanen

© Floris Van Cauwelaert

Anti-Trump manifestatie in Brussel in mei 2017

De rassenverhoudingen in de Verenigde Staten zijn onder president Donald Trump verslechterd, vindt een meerderheid van 60 procent van de Amerikanen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Pew Research.

Acht procent vindt dat de relaties verbeterd zijn en 30 procent ziet geen verschil.

Kort na de verkiezingsoverwinning van Trump in november 2016, hadden kiezers minder negatieve verwachtingen van de aankomende president op dit gebied. Toen verwachtte bijna de helft (46 procent) dat de relaties zouden verslechteren.

Het publiek heeft in het algemeen een negatief beeld van de verhoudingen tussen blank en zwart: 56 procent noemt die in het algemeen slecht, 38 procent vindt ze in het algemeen goed.

In 2008 waren kiezers optimistischer over Obama; 52 procent verwachtte dat de rassenverhoudingen onder zijn bewind zouden verbeteren. Een jaar later constateerde 36 procent dat dit daadwerkelijk gebeurt was.

Uit de peiling die Pew begin deze maand uitvoerde, bleek dat het publiek in het algemeen een negatief beeld heeft van de verhoudingen tussen blank en zwart: 56 procent noemt die in het algemeen slecht, 38 procent vindt ze in het algemeen goed.

Een meerderheid van de Amerikanen (65 procent) vindt dat er sprake is van “erg zware” of “zware” conflicten tussen de blanke en zwarte bevolking in de VS. Veel meer mensen (86 procent) vinden de aanduiding “zware conflicten” echter van toepassing als het gaat om de relatie tussen Republikeinen en Democraten.

Republikeinen

De groei van het aantal mensen dat een negatieve ontwikkeling ziet, komt vooral voor rekening van Republikeinse kiezers en onafhankelijke kiezers die er Republikeinse ideeën op na houden.

Momenteel vindt 25 procent van de Republikeinse kiezers dat Trump de rassenverhoudingen verslechterd heeft. In november verwachtte slechts 10 procent van deze kiezers dat dat zou gebeuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.