Van Mexico tot China

Extreme hittegolven deze maand ‘quasi onmogelijk’ zonder de klimaatcrisis

Unsplash (Max Winkler)

Zonder de invloed van de mens zouden de hittegolven erg zeldzaam geweest zijn.

De extreme hittegolven deze maand in grote delen van de VS, Zuid-Europa en China zouden ‘vrijwel onmogelijk’ geweest zijn zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat is de conclusie van het World Weather Attribution-initiatief (WWA), dat de invloed van het klimaat op extreme weerfenomenen onderzoekt.

De voorbije maand zagen we niet alleen in Zuid-Europa extreme hittegolven, maar onder meer ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten, Mexico en China. Op verschillende plekken werden records verbroken. Alleen al in Mexico stierven meer dan tweehonderd mensen door de hitte. Ook Spanje, Italië, Griekenland, Cyprus, Algerije en China meldden hittedoden en een grote toename van ziekenhuisopnames.

Tenzij de wereld snel stopt met de verbranding van fossiele brandstoffen, zullen deze periodes vaker voorkomen, langer duren en heter worden.

Voor wie nog mocht twijfelen aan een verband met de klimaatcrisis heeft het World Weather Attribution-initiatief (WWA) de rol van de klimaatverandering in die hittegolven onderzocht. Het team bestaat uit wetenschappers van onder meer het Nederlandse Meteorologische Instituut, het Imperial College London en het Franse Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Hun eerste conclusies zijn glashelder: alles wijst in de richting van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Zonder die invloed zouden de hittegolven erg zeldzaam geweest zijn, stellen ze.

De hitte in de VS, Mexico en Zuid-Europa zou zelfs ‘vrijwel onmogelijk’ zijn geweest zonder de klimaatverandering en de rol van de mens hierin. De temperaturen die in China werden opgemeten, zouden zonder de klimaatverandering maar een keer om de 250 jaar kunnen voorvallen.

Elke twee tot vijf jaar

In alle onderzochte regio’s zouden de huidige hittegolven aanzienlijk koeler zijn geweest in een wereld zonder klimaatverandering, zegt de WWA. Door de klimaatverandering zijn de hittegolven nu 2,5 graden warmer in Zuid-Europa, 2 graden warmer in Noord-Amerika en ongeveer 1 graad in China.

Tenzij de wereld snel stopt met de verbranding van fossiele brandstoffen, zullen deze gebeurtenissen nog vaker voorkomen en zal de wereld te maken krijgen met hittegolven die nog heter en langduriger zijn, stellen de wetenschappers. Als de wereld twee graden warmer wordt dan het pre-industriële klimaat, zouden hittegolven zoals deze maand elke twee tot vijf jaar kunnen voorkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.