Rivieren herstellen zich verrassend snel na afbraak stuwdam

Rivieren herstellen zich verrassend snel na de verwijdering van een dam. Dat stelden onderzoekers in de VS vast.

  • Finetooth (CC BY-SA 3.0) De restanten van de Savage Rapids-dam op de rivier de Rogue. De dam werd afgebroken in 2009. Finetooth (CC BY-SA 3.0)

Een team van Oregon State University onderzocht twee rivieren, de Calapooia and de Rogue, waarop zich vroeger kleine dammen bevonden. De Savage Rapids-dam op de Rogue werd in 2009 verwijderd, de Brownsville-dam op de Calapooia verdween twee jaar eerder al.

Het leven in en rond de rivier stroomafwaarts herstelde zich heel snel, melden de onderzoekers in de publicatie PLOS One. Al na een jaar vonden ze er evenveel soorten en aantallen waterinsecten als in het deel van de rivier stroomopwaarts.

De rivierbedding had na twee jaar zijn oude vorm terug. Het zand en de stenen die zich in de loop der jaren achter de dam hadden opgestapeld, waren verdwenen. De vrees bestond dat al dat sediment grote schade kon toebrengen aan de rivier.

2000 slechte dammen

Dat snelle biologische en fysische herstel is belangrijk “omdat over de hele wereld duizenden dammen worden verwijderd”, zegt Desiree Tullos, die het team leidt.

De Verenigde Staten alleen al tellen 84.000 dammen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar. Bijna tweeduizend zijn er slecht aan toe. Die allemaal herstellen zou miljarden kosten.

De verwijdering van de dammen is pakken goedkoper en blijkt nu dus ook geen schade toe te brengen aan het milieu. Meer nog, het behoud van de dammen is schadelijker voor de biologie en structuur van de rivier, zeggen de onderzoekers.
Ze vermoeden dat hun bevindingen ook gelden voor grotere dammen maar daarvoor is eerst meer onderzoek nodig, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.