Salvadoranen stemmen tegen mijnbouw

Burgers in de gemeente Cinquera in Cabañas (El Salvador) hebben deze week massaal tegen mijnbouw gestemd. Van de inwoners stemde 98 procent voor een ‘mijnbouw-vrij’ gebied. Cinquera wil de vijfde regio in het land zonder mijnbouw worden.

  • Alex Fuentes CC BY-NC-ND 2.0 Alex Fuentes CC BY-NC-ND 2.0

‘El Salvador is zo klein dat industriële mijnbouw hier niet levensvatbaar is’, zegt William Iraheta, advocaat bij Defense of Human Rights. El Salvador is het kleinste land in Centraal-Amerika. Het heeft ook de hoogste bevolkingsdichtheid, met 300 mensen per vierkante kilometer.

De milieucrisis en de vervuiling van het drinkwater, zijn mede veroorzaakt door de metaalmijnbouw in het noordoosten van El Salvador.

El Salvador is bovendien het op drie na meest kwetsbare land voor klimaatverandering, volgens German Watch. Vijfennegentig procent van de bevolking woont in een risico gebied.

Vorig jaar ontstonden er grote waterproblemen. Het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen concludeerde dat slechts 2 procent van het oppervlaktewater geschikt was voor menselijke consumptie en de groei van waterleven.

Op het platteland gebruiken mensen flessenwater dat geleverd wordt door particuliere bedrijven. De milieucrisis in El Salvador en de vervuiling van het drinkwater, waarvan twee derde uit de rivier Lempa komt, zijn mede veroorzaakt door de metaalmijnbouw in het noordoosten van El Salvador.

Wereldbank-tribunaal

Tussen 1998 en 2003 werden 29 exploratievergunningen verstrekt aan mijnbouwbedrijven. Pacific Rim -nu Oceana Gold genaamd- haalde daarvan de meeste binnen.

Toen de El Salvadoraanse overheid op grond van milieubezwaren weigerde toestemming te verlenen voor de El Dorado-mijn eiste het bedrijf 77 miljoen dollar via een tribunaal van de Wereldbank.

Toen de El Salvadoraanse overheid op grond van milieubezwaren weigerde toestemming te verlenen voor de El Dorado-mijn die Pacific Rim wilde exploiteren, eiste het bedrijf 77 miljoen dollar via een tribunaal van de Wereldbank.

Bedrijven kunnen dat doen op grond van bepalingen in het Centraal-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (CAFTA) en de Salvadoraanse Investeringswet.

De overheid won de zaak vorig jaar oktober, maar de verdediging kostte miljoenen dollars.

Ondanks die overwinning, gaat de strijd van de lokale bevolking tegen de mijnbouw verder. ‘Momenteel is het de regering, de president, die mijnbouwprojecten tegenhoudt. Maar er is geen garantie dat deze projecten in de toekomst tegengehouden kunnen worden, als er geen wetgeving komt’, zegt Ana Marina Alvarenga, een congreslid uit Cabañas.

Afhankelijk van mijnbouw

Om de regering onder druk te zetten een wet aan te nemen die mijnbouw in het land verbiedt, gaan sociale bewegingen in gesprek met de bevolking.

Mensen die profiteren, of verwachten te profiteren van de mijnbouw, reageren soms agressief op tegenstanders.

‘De plaatselijke bevolking begrijpt wat de impact van mijnbouw is, maar is er ook afhankelijk van geworden’, zegt Vidalina Morales, voorzitter van de Associatie voor Economische en Sociale Ontwikkeling (ADES).

Morales is ook lid van de Nationale Ronde Tafel tegen Metaalmijnbouw in El Salvador (La MESA).

De kwestie rond Pacific Rim leidde tot geweld in Cabañas. Mensen die profiteren, of verwachten te profiteren van de mijnbouw, reageren soms agressief op tegenstanders.

Dat leidde al tot vijf doden, waaronder drie milieuactivisten. Het angstklimaat dat rond de mijnbouw hangt, is nog steeds voelbaar bij de plaatselijke bevolking.

‘Deze bedrijven hebben financiële middelen, maar ons kapitaal is het organiseren van de lokale bevolking’, zegt activist Pedro Cabezas. De volksraadpleging afgelopen zondag, waarbij 98 procent van de bevolking (bij een opkomst van 52 procent) tegen mijnbouw stemde, was historisch voor Cinquera, zegt hij.

Referendums

Consultas (referendums) zijn een nieuw fenomeen in El Salvador, maar niet in Latijns-Amerika. In andere landen, zoals Mexico, vonden al eerder referendums plaats. Een manier om de bevolking betrokken te houden op zowel plaatselijk als nationaal niveau, zegt Cabezas.

‘Mensen moeten voldoende informatie van beide kanten krijgen om te kunnen bepalen wat goed voor hen is.’

‘Mijnbouw wordt gezien als een manier om ontwikkeling in gang te zetten. De bedrijven die komen, hebben iets te bieden: werk en ontwikkeling’, zegt advocaat William Iraheta.

‘Maar dat is het begin. En het einde is rampzalig. De natuur wordt verwoest en uiteindelijk blijft de bevolking met rampzalige gevolgen zitten.

Dit gaat de mensen direct aan, en ze moeten voldoende informatie van beide kanten krijgen om te kunnen bepalen wat goed voor hen is.’

Bernardo Belloso, voorzitter van de Associatie voor de Ontwikkeling van El Salvador (Cripdes), zegt dat het belangrijk is dat de hele bevolking van El Salvador een standpunt inneemt.

‘We willen een zekerder toekomst voor de volgende generaties. Het is belangrijk onze soevereiniteit en de weinige natuurlijke hulpbronnen die er nog zijn, te verdedigen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.