Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN: ‘Een zeer betreurenswaardige stap’

Saoedi-Arabië executeert zeventien mensen voor drugsfeiten in twee weken

amanderson2 (CC BY 2.0)

Saoedi-Arabië heeft in de voorbije twee weken zeventien mensen geëxecuteerd voor drugsdelicten, ondanks een eerdere belofte om de doodstraf in zulke zaken te vermijden.

Het koninkrijk voert de meeste doodstraffen uit door middel van onthoofding. Onder druk van de internationale gemeenschap kondigde Prins Salman begin 2020 een officieus moratorium af voor executies in drugsgerelateerde zaken.

De Saoedische autoriteiten besloten echter op 10 november dat de doodstraf opnieuw kon voor dergelijke feiten. Sindsdien zijn er al zeven Saoedi’s, vier Syriërs, drie Pakistani en drie Jordaniërs terechtgesteld wegens beschuldiging van drugs- en smokkelmisdrijven.

Het koninkrijk voert de meeste doodstraffen uit door middel van onthoofding.

Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) van de Verenigde Naties noemt de herneming van de praktijk ‘een zeer betreurenswaardige stap’. Woordvoerder Liz Throssell wijst er op dat de Algemene Vergadering van de VN eerder deze maand nog met een grote meerderheid stemde voor een resolutie om de doodstraf wereldwijd af te schaffen.

Willekeurige arrestaties

Aangezien executies pas worden bevestigd door Saoedi-Arabië nadat ze hebben plaatsgevonden, heeft OHCHR geen informatie over het aantal mensen dat momenteel in een dodencel zit. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat de executie van een Jordaanse man, Hussein Abo al-Kheir, nakende is.

Volgens mensenrechtenorganisaties en een VN-werkgroep rond willekeurige arrestaties was zijn aanhouding - in 2014 wegens het smokkelen van verdovende middelen over de Jordaans-Saoedische grens - ongefundeerd en arbitrair, en heeft hij geen eerlijk proces gekregen.

‘We dringen er bij de Saoedische regering op aan om de dreigende executie van al-Kheir tegen te houden en het advies van de werkgroep op te volgen door zijn doodvonnis ongedaan te maken, hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en ervoor te zorgen dat hij medische zorg, compensatie en andere herstelbetalingen ontvangt’, zegt Throssel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.