Schone energie goed voor helft van nieuwe centrales in 2014

Bijna de helft van alle nieuwe energiecentrales die in 2014 zijn gebouwd, maken gebruik van schone energiebronnen. Het Internationaal Energieagentschap spreekt van een “duidelijk teken” dat de transitie van steenkool naar schone energie begonnen is, en pleit voor een ambitieuze koers op de klimaattop in Parijs.

  • ATOMIC Hot Links / Flickr (CC by-nc-nd 2.0) De Ivanpah zonneenergiecentrale in Nevada. Dat de helft van de nieuwe centrales in 2014 gebruik maken van schone energiebronnen neemt niet weg dat het huidige uitstoottraject de aarde op weg zet naar een temperatuurstijging met 2,7 graden Celsius tegen 2100. Er is dus meer nodig om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. ATOMIC Hot Links / Flickr (CC by-nc-nd 2.0)

In de jaarlijkse World Energy Outlook, die dinsdag werd gepubliceerd, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de wereldwijde vraag naar energie met een derde zal groeien tegen 2040. Die toename komt vrijwel volledig op rekening van ontwikkelingslanden. Maar opvallend is dat de link tussen economische groei, energievraag en uitstoot van broeikasgassen verzwakt.

Sommige markten, zoals China, ondergaan structurele veranderingen in hun economieën terwijl andere een verzadiging bereiken. Zonder uitzondering schakelen ze over op meer energie-efficiënte technologieën, hoewel de lage olieprijs die cruciale pijler van de energietransitie ondermijnt. Maar, zegt het IEA, de lage olieprijs kan op zichzelf geen grote invloed hebben op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, op voorwaarde dat beleidsmakers een duidelijke koers uitzetten en de regels voor de markt duidelijk maken.

Transitie

In aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs later deze maand zijn er duidelijke tekenen dat een energietransitie begonnen is, stelt het agentschap. Hernieuwbare energie maakte bijna de helft uit van alle nieuwe capaciteit die in 2014 op het net kwam, en is het is nu de tweede grootste bron van elektriciteit in de wereld, na steenkool. Begin de jaren 2030 kan het zelfs nummer 1 worden.

Veel heeft te maken met de klimaatbeloftes die landen al hebben gedaan in aanloop naar de top. Daarin speelt hernieuwbare energie vaak een belangrijke rol. Het IEA verwacht dat tegen 2040 de helft van de Europese stroom afkomstig is uit hernieuwbare energie. In China en Japan is dat 30 procent en in de VS en India een kwart.

2,7 graden

Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat de uitstoot van broeikasgassen uit energieproductie minder snel zal groeien. Maar dat neemt niet weg dat het huidige uitstoottraject de aarde op weg zet naar een temperatuurstijging met 2,7 graden Celsius tegen 2100. Er is dus meer nodig om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden.

‘Als de grootste bron van uitstoot wereldwijd, moet de energiesector in het centrum staan van de wereldwijde strijd om de klimaatverandering aan te pakken’, zegt IEA-directeur Fatih Birol. ‘De wereldleiders die samenkomen in Parijs moeten een duidelijke richting uittekenen voor een versnelde transformatie van de energiesector. Het IEA is klaar om de implementatie van een klimaatakkoord in Parijs met alle middelen te steunen die we beschikbaar hebben.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.