Vooral meer mensen met een technisch profiel gezocht

Hernieuwbare energiesector heeft (veel) meer werkvolk nodig

Bill Mead / Unsplash

Fotovoltaïsche zonne-energie was veruit de grootste werkgever in 2022, goed voor vier miljoen banen.

Het regent banen in de sector van de hernieuwbare energie. Maar om aan de vraag te kunnen voldoen, moet ook het aantal hoogopgeleide werkkrachten dringend groeien. Dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport over de tewerkstelling in de energiesector.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) onderzocht de werkgelegenheid in de wereldwijde energiesector, per regio en technologie. Het rapport legt meteen bloot waar de veranderende behoeften zitten.

Het aantal banen in de energiesector is vorig jaar gestegen tot 67 miljoen (3,5 miljoen meer dan in 2019) door groeiende investeringen in schone energietechnologie. De vraag naar goed opgeleide profielen in de sector is daardoor mee gestegen.

Van zonne-energie tot warmtepompen

Meer dan de helft van de tewerkstellingsgroei in 2022 vond plaats in sectoren als zonne-energie, windenergie, elektrische voertuigen, batterijtechnologie en warmtepompen. Fotovoltaïsche zonne-energie was veruit de grootste werkgever, goed voor vier miljoen banen, terwijl elektrische voertuigen en batterijtechnologie de snelst groeiende sectoren waren met samen meer dan een miljoen extra banen sinds 2019.

‘Overheden, de industrie en onderwijsinstellingen moeten programma’s opzetten om de expertise te leveren die nodig is in de energiesector om gelijke tred te houden met de groeiende vraag.’

De werkgelegenheid in de fossiele sector is vorig jaar gestagneerd tot op het niveau van vóór de pandemie, ondanks de recordwinsten van olie- en gasbedrijven in 2022. Vandaag blijkt dan ook dat de werkgelegenheid in duurzame energie meer dan de helft uitmaakt van de totale werkgelegenheid in de energiesector.

Meer technici nodig

Toch waarschuwt het IEA ook voor een te trage groei van het aantal werknemers die zijn opgeleid in techniek en ingenieurswetenschappen. Dat blijkt uit de bevraging bij de personeelsdiensten van 160 energiebedrijven.

‘De ongekende versnelling in de sector van de schone energie heeft miljoenen nieuwe banen gecreëerd over de hele wereld, maar ze worden niet snel genoeg ingevuld’, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur bij het IEA. ‘Overheden, de industrie en onderwijsinstellingen moeten programma’s opzetten om de expertise te leveren die nodig is in de energiesector om gelijke tred te houden met de groeiende vraag.’

Een verklaring voor het tekort aan technisch hooggeschoolde mensen kan ook liggen in het feit dat de energiesector deze profielen meer dan gemiddeld nodig heeft: ongeveer 36 procent van de werknemers in de energiesector is hoogopgeleid. In de algemene economie is dat slechts 27 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.