Eerste Circularity Gap Report gepubliceerd

Slechts 9 procent grondstoffen wordt hergebruikt

Kevin Dooley CC BY 2.0

 

Iets meer dan 9 procent van de grondstoffen in de wereldeconomie wordt hergebruikt. Dat blijkt uit het eerste Circularity Gap Report, dat gisteren in Davos is gepresenteerd. Het gaat onder meer om materialen voor de bouw, voedsel voor menselijke consumptie en grondstoffen voor elektrische apparaten.

In het rapport van Circle Economy, een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingen op het gebied van circulariteit, staat dat de ‘lineaire economie niet werkt voor mens en planeet’ en dat de weg vooruit gericht moet zijn op hergebruik van grondstoffen waar mogelijk.

Veelbelovende stap

‘Een transitie naar een circulaire economie is van kritiek belang als antwoord op de klimaatverandering en het overmatig gebruik van grondstoffen’, zegt Peter Bakker, ceo van de World Business Council for Sustainable Development. ‘Dit rapport is een veelbelovende stap vooruit als het gaat om het begrijpen van onze wereldwijde vooruitgang op dit terrein.’

Het is de bedoeling dat het rapport van Circle Economy jaarlijks de stand van zaken op het gebied van circulariteit analyseert.

‘Niet minder dan 67 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen houdt verband met materiaalgebruik’

Een transitie naar een circulaire economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verzachten van de impact van de klimaatverandering, zeggen de auteurs van het rapport. ‘Niet minder dan 67 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen houdt verband met materiaalgebruik.’

De auteurs hebben een stappenplan opgesteld om de circulaire economie wereldwijd op gang te brengen. Als eerste moet er een wereldwijde coalitie van bedrijven, overheden, ngo’s en academici komen die bijdraagt aan het jaarlijkse rapport over hergebruik van grondstoffen wereldwijd en de vooruitgang meet.

Ook moet er een internationale actieagenda komen met duidelijke doelstellingen voor alle betrokken partijen, in overeenstemming met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en uitstootdoelen.

Akkoord van Parijs

De mondiale doelstellingen moeten vervolgens vertaald worden naar regionale actie, en het begrip van de circulaire economie moet verbeterd worden.

‘Een circulaire economie biedt de kans na te denken over de manier waarop we bewuster kunnen leven’

‘Een circulaire economie biedt ons de kans na te denken over de manier waarop we materialen als plastic gebruiken en om bewuster te leven op deze planeet’, zegt Achim Steiner, hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma naar aanleiding van het rapport.

‘Door grondstoffen efficiënter te gebruiken en beleid en infrastructuur te ontwikkelen die recyclage en hergebruik aanmoedigen, kunnen we zowel aan de Ontwikkelingsagenda van 2030 als aan het Akkoord van Parijs bijdragen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.