Strijd tegen honger bereikt te weinig vrouwen in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika komt de strijd tegen voedingsproblemen en honger mannen beter ten goede dan vrouwen. De landen in de regio veranderen daarom het geweer van schouder.

  • World Bank Photo Collection CC BY-NC-ND 2.0 World Bank Photo Collection CC BY-NC-ND 2.0

Latijns-Amerika beschikt over een plan voor Voedselzekerheid, Voeding en Uitroeiing van Honger 2025, het zogeheten San Celac 2025-plan. Het is het belangrijkste regionale voedselplan en heeft de ambitie de honger tegen 2025 uit te roeien.

Vrouwelijke ministers en andere hoge vertegenwoordigers van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (Celac) hebben deze week een genderstrategie goedgekeurd voor dat plan. Dat moet ervoor zorgen dat meer vrouwen toegang krijgen tot een betere voeding.

Vrouwen met obesitas

Vandaag is dat nog niet het geval. ‘We maken in de regio belangrijke vooruitgang in de strijd tegen armoede, maar het is opvallend dat de impact daarvan voor mannen en vrouwen niet gelijk is’, zegt Margarita Fernández, directeur van het Salvadoraanse Instituut voor de Ontwikkeling van de Vrouw.

‘Het aandeel van vrouwen in de armoedecijfers is de laatste jaren telkens gestegen.’

‘Het aandeel van vrouwen in de armoedecijfers is de laatste jaren telkens gestegen.

Dat bewijst dat de strategieën op zich onvoldoende impact hebben op het leven van de vrouwen.’

De genderstrategie vertrekt van de vaststelling dat vrouwen anders geraakt worden door honger en voedingsproblemen. Dat is zeker het geval op het platteland, waar de traditionele genderpatronen sterker zijn.

Zo zijn er in verhouding meer vrouwen dan mannen met obesitas. In meer dan twintig landen bedraagt het verschil minstens 10 procentpunten. In Antigua en Barbuda kampt 38,7 procent van de vrouwen met obesitas en in Jamaica 35,7 procent, tegenover 18,4 procent bij de mannen.

Meer alfabetisering

Er moeten daarom dringend aparte statistieken en indicatoren voor voedingsproblemen bij vrouwen komen.

‘De stem en de medewerking van vrouwen is van fundamenteel belang om tegen 2025 de honger helemaal uit te roeien’

‘We moeten precies weten hoe honger de vrouwen in de regio raakt en een beleid ontwikkelen dat rekening houdt met de verdeling van het werk tussen mannen en vrouwen op het platteland’, zegt Claudia Brito, genderexpert van de VN-voedselorganisatie FAO.

Er moet ook meer aandacht gaan de alfabetisering van vrouwen en hun toegang tot informatie- en communicatietechnologie. Zo kunnen ze zich beter informeren over voedingsproblemen en mogelijke oplossingen. Zeker bij inheemse en zwarte vrouwen is dat een pijnpunt.

Een werkgroep van de Celac werkte de genderstrategie uit met de steun van de VN-voedselorganisatie FAO. Vrouwen moeten meer betrokken worden in de landbouwproductie en in de opmaak van voedselprogramma’s, zegt de FAO.

‘De stem en de medewerking van vrouwen is van fundamenteel belang om tegen 2025 de honger helemaal uit te roeien’, zegt Brito.

De strategie wordt voorgesteld aan de staatshoofden en regeringsleiders op de volgende Celac-top, in januari 2017.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.