Bloedige clash in Gabon na winst zittende president met stalinistische scores

De verkiezingen in Gabon afgelopen zaterdag veroorzaakten heel wat sociale onrust. Toen de resultaten woensdag bekend werden gemaakt, meenden heel wat Gabonese bewoners dat de overheid de uitslag vervalste en gingen daarom uit protest massaal straat op. Daarbij werd het parlementsgebouw in brand gestoken, waarna de presidentiële veiligheidstroepen het hoofdkwartier van de oppositie bestormde en dodelijke slachtoffers maakte.

  • © Reuters Soldaten patrouilleren in de buurt van het hoofdkwartier van de oppositie in Libreville na de verkiezingen © Reuters
  • Eric Miller, World Economic Forum (CC BY-NC-SA 2.0) Ali Bongo won voor de tweede keer op rij de presidentsverkiezingen in Gabon. Eric Miller, World Economic Forum (CC BY-NC-SA 2.0)
  • Radio Okapi (CC BY 2.0) Presidentskandidaat Jean Ping verloor de verkiezingen, maar ziet zichzelf als de rechtmatige winnaar. Radio Okapi (CC BY 2.0)

Toen afgelopen woensdag bekend raakte dat Ali Bongo opnieuw de presidentsverkiezingen had gewonnen, braken er rellen uit in de Gabonese hoofdstad Libreville. Enkele demonstranten zouden daarbij onder andere het parlementsgebouw in brand hebben gestoken.

Daarop bestormden de Gabonese veiligheidstroepen het hoofdkwartier van de oppositie. Volgens de geklopte presidentskandidaat Jean Ping kwamen daarbij twee mensen om het leven en vielen er negentien gewonden. Dat berichten de Britse omroep BBC en de Britse krant The Guardian.

Fraude

De aanhangers van Ping protesteerden tegen de verkiezingsuitslag en beschuldigden de overheid ervan de verkiezingen te hebben vervalst.

Ali Bongo won nipt met 49,8 procent van Ping, die 48,2 procent kreeg, een verschil van minder dan 6000 stemmen. Daarmee zou hij voor de tweede keer een ambtstermijn van zeven jaar mogen uitzitten.

Volgens Ping kloppen de resultaten niet, meer bepaald in de Haut-Ogooué provincie waar 99,93 procent van de inwoners zou hebben gestemd met 95 procent van de stemmen voor Bongo. Hij noemt de uitslag dan ook ‘fraude’ en zei dat ‘iedereen weet’ dat hij de eigenlijke winnaar is.

Ook volgens waarnemers van de Europese Unie verliepen de verkiezingen niet bepaald op een transparante manier.

Bondgenoot en schoonzoon  

De verkiezingen in 2009 waren ook niet zonder slag of stoot verlopen. Ook toen vermoedden veel Gabonezen dat er sprake was van fraude, waaronder ook André Mba Obame, de toenmalige rivaal van Bongo.

Bongo volgde zijn vader op, die al sinds 1967 aan de macht was. Zijn ambtstermijn zorgde ook daarom voor veel sociale ontevredenheid, want veel Gabonese bewoners beschouwden Bongo’s vader als een dictatoriale leider.

Ping was aanvankelijk een bondgenoot van Bongo. Hij werkte als minister in zijn bestuur en heeft twee kinderen met de dochter van Bongo, Pascaline, voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

Gabon, een land aan de westkust van Midden-Afrika, telt 1,7 miljoen inwoners waarvan ongeveer een derde in armoede leeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.