Twee pinguïnsoorten verteren klimaatverandering slecht

De pinguïns op Antarctica deden hun voordeel met de klimaatverandering van 11.000 jaar geleden, stelden Britse onderzoekers vast. Maar twee soorten verteren de huidige klimaatverandering heel wat minder goed.

Onderzoekers gingen na hoe de pinguïns op de temperatuurschommelingen van de laatste 25.000 jaar hebben gereageerd. Ze zagen dat drie soorten bij de opwarming op het einde van de laatste IJstijd, 11.000 jaar geleden, mogelijk in aantal zijn toegenomen. Ze deden dus hun voordeel met die natuurlijke klimaatverandering, waardoor sneeuw en ijs gingen smelten.

Maar twee van die drie soorten, de adélie- en stormbandpinguïn, hebben het bij de huidige, door de mens veroorzaakte opwarming veel moeilijker. Hun kansen zijn aan het keren, zeggen de onderzoekers.

Minder voedsel

Hun populaties verkleinen snel. Het verschil met vroeger is dat nu ook de krill fors achteruitgaat, een verzamelterm voor garnaalachtige ongewervelde diertjes die een cruciale voedingsbron zijn voor pinguïns. Krill heeft zee-ijs nodig om zich voort planten. Het lijdt ook onder de overbevissing.

De derde soort, de ezelspinguïn, doet het wel goed. Omdat hij ook vis eet, is hij minder afhankelijk van krill.

De huidige klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen voor Antarctica. Vorige maand nog werd duidelijk dat de ijsvlakte op Antarctica vandaag 159 miljard ton ijs verliest per jaar. Dat is het dubbele sinds de laatste metingen.

De nieuwe studie verscheen in Scientific Reports.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.