Juridisch dispuut sinds de jaren ’70

Israëlisch Hooggerechtshof zet uitzetting vier Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem on hold

onbekend / Wikipedia (CC BY 3.0)

Gang in het Hooggerechtshof van Israël. De hoogste rechtbank van Israël oordeelde na een juridisch disput dat begon in de jaren 70 dat de Palestijnse gezinnen die met uitzetting werden bedreigd, erkend worden als beschermde huurders tot het eigendomsconflict definitief is opgelost.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft op dinsdag de geplande uitzetting van vier Palestijnse gezinnen uit de wijk Sheikh Jarrah voorlopig tegengehouden.

De hoogste rechtbank van Israël oordeelde dat de gezinnen erkend zullen worden als “beschermde huurders”, totdat het Israëlische Ministerie van Justitie het eigendomsconflict over de grond in kwestie heeft opgelost. Dat kan nog jaren duren.

Een organisatie van inwoners liet weten dat ‘de strijd om onze rechten op ons land en op onze huizen te verstevigen nog lang niet gestreden is’.

De gezinnen zouden in maart uit hun huis worden gezet om plaats te maken voor een organisatie van Joodse kolonisten, genaamd Nahalat Shimon International. Deze private groep claimt het eigendomsrecht over de huizen in de wijk, op basis van historische argumenten.

Het trio van rechters bepaalde dat de Palestijnse families voorlopig in hun huis mogen blijven, indien ze een bescheiden huur betalen aan de organisatie van omgerekend zo’n 675 euro per jaar, ‘tot de eigendoms- en schikkingsprocedures zijn afgerond’.

Dispuut

Het juridisch dispuut is al aan de gang sinds de jaren ’70, maar het conflict bereikte een kookpunt in het voorjaar van 2021. Toen dreigde de onmiddellijke uitzetting van tientallen families uit de wijk, wat leidde tot gewelddadige clashes tussen de Palestijnse bevolking van Jeruzalem enerzijds en de Israëlische autoriteiten en groepen rechtse nationalisten anderzijds.

Uiteindelijk lagen die spanningen mee aan de basis van een 11-dagen durend conflict tussen het Palestijnse Hamas in Gaza en het Israëlisch leger in mei. Daarbij werden raketten vanuit Gaza richting Israël afgevuurd, en hebben Israëlische bombardementen en luchtaanvallen cruciale infrastructuur in de Gazastrook vernietigd.

Palestijnse actievoerders verwelkomden de beslissing, maar een organisatie van inwoners van de wijk liet in een verklaring weten dat ‘de strijd om onze rechten op ons land en op onze huizen te verstevigen nog lang niet gestreden is’. Het gevaar op uitzetting dreigt volgens hen nog steeds.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.