WHO: Meer geld nodig voor "vergeten ziekten"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op meer geld te investeren in de strijd tegen zeventien “vergeten tropische ziekten.” Daarmee kan de gezondheid van meer dan 1,5 miljard mensen verbeterd worden.

  • Julien Harneis (cc by-sa 2.0) Julien Harneis (cc by-sa 2.0)

De extra investering die de WHO vraagt, komt neer op 0,1 procent van de huidige binnenlandse uitgaven voor gezondheidszorg in de betreffende landen met lage en middeninkomens in de periode tussen 2015 en 2030.

De ziektes veroorzaken blindheid, misvormingen, permanente handicaps en leiden soms tot de dood. Ze treffen vooral armen. “Als nationale regeringen meer geld vrijmaken, kunnen ze de menselijke ellende verlichten, economische welvaart beter verdelen en mensen uit armoede bevrijden”, zegt Margaret Chan, de directeur van de WHO, in een verklaring.

Klimaatverandering

Vooruitgang die in de afgelopen jaren geboekt is, is grotendeels te danken aan grootschalige interventie onder de armsten, blijkt uit het vandaag (donderdag) gepubliceerde WHO-rapport ‘Investing to overcome the impact of neglected tropical diseases’. In 2014 werden er slechts 126 gevallen gemeld van Guineaworm. In 2010 waren dat er bijna 1.800 en in het midden van de jaren tachtig nog 3,5 miljoen. Volgens de WHO is het goed mogelijk deze ziekte helemaal uit te roeien.

Andere ziekten waar de WHO aandacht voor vraagt, zijn onder meer de Afrikaanse slaapziekte, leishmaniasis (zandmugziekte), lepra en rivierblindheid.

Ziekten die verspreid worden door insecten zijn in opkomst als gevolg van snelle en ongeplande verstedelijking, verplaatsing van de bevolking en de klimaatverandering. Dengue of knokkelkoorts is een van die ziekten. De ziekte komt nu voor in meer dan 150 landen.

“Sommige tropische ziekten zijn niet meer typisch tropisch”, zegt Dirk Engels, directeur van de afdeling Vergeten Tropische Ziektes van de WHO. “De mogelijkheid dat deze ziekten zich verder verspreiden, is ook een reden om meer geld in de bestrijding ervan te investeren. Tegelijkertijd moet er meer aandacht besteed worden aan onderzoek en ontwikkeling, zodat we al deze ziekten onder controle krijgen en we er zo veel mogelijk kunnen uitroeien.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.