Windenergie groeit weer na dip

Na een dipje in 2013 is een recordaantal nieuwe windmolens gebouwd in 2014. Het herstel komt vooral op rekening van China.

  •  Land Rover Our Planet (CC BY-ND 2.0) Windmolens in Tangshanpeng. China brak in 2014 alle records met 23.351 gigawatt aan nieuwe capaciteit, goed voor 45 procent van het wereldtotaal. Land Rover Our Planet (CC BY-ND 2.0)

‘Windenergie is de meest interessante manier om nieuwe capaciteit toe te voegen aan het net.’

Wereldwijd kwam er vorig jaar voor 51.477 megawatt aan nieuwe windmolens bij, blijkt uit nieuwe cijfers van de Global Wind Energy Council (GWEC). Dat is een stijging met 44 procent, en een teken dat de sector zich herstelt na een vertraging in 2013. Eind 2014 stond de totale windmolencapaciteit op 369.553 megawatt.

‘Windenergie is in een snel toenemend aantal energiemarkten in de wereld de meest interessante manier om nieuwe capaciteit toe te voegen aan het net’, zegt Steve Sawyer, secretaris-generaal van de GWEC.

‘Het is een technologie die erg snel volwassen wordt, en die al bewezen heeft dat ze betrouwbaar en concurrentieel is. Niet alleen de lage prijs, maar ook de stabiele kostenbasis van windenergie maakt het tot een aantrekkelijke optie voor energiedistributeurs, producenten en bedrijven die een buffer zoeken tegen de erg volatiele prijs van fossiele brandstoffen.’

China

China blijft de belangrijkste motor van de wereldwijde groei. Het land brak in 2014 alle records met 23.351 gigawatt aan nieuwe capaciteit, goed voor 45 procent van het wereldtotaal. In Azië volgt India op ruime afstand met 2.315 megawatt, maar het land staat klaar om in de volgende jaren flink bij te benen.

China blijft de belangrijkste motor van de wereldwijde groei.

In Europa is de groei met 12.820 megawatt vergelijkbaar met het record in 2012. Duitsland consolideert de leiderspositie met 5.279 megawatt aan nieuwe windmolens, Groot-Brittannië volgt met 1.736. Ook Zweden en Frankrijk installeerden voor meer dan 1000 megawatt.

In Latijns-Amerika is Brazilië koploper met 2.472 megwatt, gevolgd door Chili en Uruguay (506 en 405 megawatt). Ook in de Verenigde Staten herstelt de sector zich met een groei van 4.854 megawatt.

In Australië, waar de overheid alles inzet op steenkool, blijkt de sector nog in leven, met voor 567 megawatt aan nieuwe windmolens.

‘Windenergie is een doorslaggevende oplossing voor de klimaatverandering, luchtvervuiling, energiezekerheid en prijsstabiliteit’, zegt Sawyer. ‘Het is ook een motor voor nieuwe industrieën en werkgelegenheid. Laten we hopen dat de klimaatonderhandelaars die boodschap begrijpen en een bruikbaar akkoord bereiken in Parijs in december.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.