‘Extreem zorgwekkend’

Zelfs het natte Schotland kampt nu met droogte

Gary Ellis / Unsplash

De regio rond Loch Ness was de voorbije weken een van de droogste in heel Groot-Brittannië.

Zelfs het doorgaans natte Schotland heeft nu last van de aanhoudende droogte. In Loch Ness staat het water op het laagste peil in meer dan drie decennia aan metingen.

Het Schotse ministerie van Leefmilieu heeft het risico op waterschaarste voor verschillende plekken in de Highlands verhoogd, waaronder het gebied rond Loch Ness, het grootste watervolume in Schotland. De regio rond Loch Ness was de voorbije weken een van de droogste in heel Groot-Brittannië. Voor Loch Maree, het derde grootste meer van Schotland, is het risico zelfs verhoogd tot de hoogste categorie.

Bedrijven wordt gevraagd hun waterverbruik te verminderen en besparingsplannen in te schakelen om de druk op het milieu en de waterbronnen te verminderen. 

Extreem zorgwekkend

‘Dat het risico op waterschaarste zo vroeg in de zomer naar de hoogste categorie stijgt, is extreem zorgwekkend en laat er geen twijfel over dat de volgende maanden erg uitdagend zullen worden voor iedereen die water nodig heeft voor zijn of haar onderneming’, zegt Nathan Critchlow-Watton, Hoofd Water bij het Schotse ministerie van Leefmilieu. ‘De waterniveaus in deze regio’s zijn nu al kritiek, en we zien ook andere gebieden in Schotland op hetzelfde traject. Het is cruciaal dat bedrijven nu stappen nemen om hun watervoorraden te beschermen en verdere schade aan het milieu te vermijden.’

Er wordt onder meer gevreesd voor de gevolgen voor de zalmpopulaties in Schotland. Door de extreem lage waterstand hebben de dieren het moeilijker om stroomopwaarts te zwemmen. Bovendien spelen de hoge watertemperaturen de dieren parten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.