Zika dreigt Verenigde Staten miljoenen te kosten

Zelfs een relatief bescheiden verspreiding van zika in de VS zou al meer dan 183 miljoen dollar kosten aan medische behandelingen en verlies van productiviteit. Een ernstige epidemie zou het land meteen 1,2 miljard kosten, waarschuwt een Amerikaanse studie.

naturegirl 78 (CC by-nc-sa 2.0)

Een besmetting van amper 0,01 procent van de bevolking zou de VS 183 miljoen dollar kosten

Hoewel de meeste mensen met zika bescheiden symptomen vertonen, kan een infectie tijdens de zwangerschap tot ernstige geboorteafwijkingen leiden, waaronder microcefalie, dat is een afwijking in het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is. In zikaregio’s worden vaak ook een opstoot van het syndroom van Guillain-Barré vastgesteld, een zeldzame aandoening van het zenuwstelsel.

Wetenschappers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ontwikkelden computermodellen om te berekenen wat de uitbraak de Amerikaanse economie zou kosten. Ze richtten zich daarbij op Florida, Georgia, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas. Het model berekent onder meer de kosten voor de gezondheidszorg, zoals een doktersbezoek en laboratoriumtests, maar ook verlies aan productiviteit door zieke werknemers.

10,3 miljard

Op basis daarvan berekenden ze dat zika zelfs bij een relatief beperkte besmetting van amper 0,01 procent van de bevolking zo’n 183 miljoen dollar zou kosten. Een dergelijke besmettingsgraad zou tot twee gevallen van microcefalie leiden en vier gevallen van Guillain-Barré.

‘Dit is een bedreiging die niet geweken is.’

Bij een besmettingsgraad van 1 procent zijn de resultaten veel ingrijpender: 704.000 besmette personen, 200 gevallen van microcefalie en 423 gevallen van Guillain-Barré. In dat geval kost zika de VS 1,2 miljard dollar. En in het ergste scenario, een besmettingsgraad van 10 procent, zelfs 10,3 miljard dollar, besluit de studie in Plos Neglected Tropical Diseases.

Dergelijke besmettingsgraden lijken overdreven, maar zijn nog steeds een pak minder dan in bijvoorbeeld Frans-Polynesië (66 procent) of de Braziliaanse deelstaat Bahia (32 procent).

‘Dit is een bedreiging die niet geweken is’, zegt Bruce Y. Lee, hoogleraar aan het Departement International Health aan de Bloomberg School en hoofdauteur van de studie. ‘Zika blijft zich in alle stilte verspreiden en we naderen nu pas het muggenseizoen in de VS, waardoor de verspreiding nog in grote mate kan toenemen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.