Vorig jaar in het najaar woonde ik in Brussel een debat bij over de toekomst van mobiliteit. Naast enkele vertegenwoordigers uit de ‘sharing economy’ (BlaBlaCar, CarAmigo en Uber) namen ook Roger Kesteloot en Els Ampe deel aan de rondetafel. De eerste is algemeen directeur De Lijn, de andere Brussels schepen voor Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark. Het korte debat tussen beiden schetst een mooi beeld van de contrasterende visies op de stad van de toekomst.

Hoewel Ampe op het einde van het debat herhaaldelijk benadrukt dat ze het volledig met elkaar eens zijn, verschillen ze eigenlijk fundamenteel van mening over zowat alle aspecten van automobiliteit. Dat Ampe dit niet lijkt te beseffen is bijzonder verontrustend, maar daarover later meer. Laten we eerst eens de twee visies naast elkaar te leggen.

 

De wagen

 

Het debat vond plaats vlak nadat Oslo bekend maakte dat ze tegen 2019 een volledig autovrij stadscentrum willen. De analyse van Ampe daaromtrent is veelzeggend. Steden zoals Oslo, Madrid, Helsinki, Parijs en Hamburg kiezen volgens haar voor een autovrij/luw centrum omdat de wagen van vandaag vervuilend, ongezond en gevaarlijk is. Vanuit Ampe’s perspectief is de beslissing om autovrij te gaan op langere termijn dan ook vrij onbegrijpelijk, omdat de elektrische, zelfsturende wagens van de toekomst zullen properder, gezonder en veiliger zijn.

Meer nog die futuristische wagens zullen een meerwaarde voor de gebruiker zijn omdat je tijdens de verplaatsing tijd nuttig kan spenderen. Je kan bijvoorbeeld een boek lezen, telefoneren, babbelen, Facebook checken of je haar wassen. Die auto van de toekomst is zelfs beter dan openbaar vervoer, want daar verlies de helft van je tijd omdat je continu moet overstappen.

In Ampe’s wereld is de auto nog meer dan vandaag de koning van de mobiliteit. Openbaar vervoer is een marginaal verschijnsel, zeker op het platteland. De auto zal niet langer meer een obstakel zijn, maar een waardevol gebruiksmiddel dat je extra tijd geeft.

 

Roger Kesteloot_ De auto is het probleem.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-8KeYueW2OM

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.