Bedrijven onderzoeken kosten en baten van klimaatverandering

Bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen verminderen door een slimmer energieverbruik kunnen hun investering in drie jaar tijd terugwinnen. Dat zegt directeur van de internationale organisatie Carbon Disclosure Project.

“Bedrijven worden meer en meer geconfronteerd met economische verliezen die het gevolg zijn van de klimaatverandering. De bezorgdheid, ook bij investeerders, is groot”. De Braziliaanse Juliana Campos Lopes helpt met haar organisatie Carbon Disclosure Project (CDP) om economische activiteit milieuvriendelijker te maken.

CDP richt zich tot bedrijven, investeerders, steden en andere beleidsmakers en wijst hen op zowel de kosten als de baten van klimaatverandering. De onafhankelijke non-profit organisatie heeft kantoren over heel de wereld. Juliana Campos Lopes leidt het kantoor voor Latijns-Amerika.

U wil dat investeerders en bedrijven milieuvoorschriften hebben. Waarom is dat zo belangrijk?

Juliana Campos Lopes: “Omdat klimaatverandering nu al een rechtstreekse impact heeft op het bedrijfsleven. Iedereen is zich bewust van dat risico. Wij maken bedrijven duidelijk dat je de risico kan omzetten in een nieuwe bedrijfskans. Een bedrijf dat zich houdt aan bestaande milieunormen en informatie geeft over zijn ecologische voetafdruk, krijgt toegang tot nieuwe afzetgebieden. Europa, de VS en nog andere regio’s sluiten hun markt voor wie zich niet aan bepaalde milieuvoorschriften houdt.”

Hoe zit dat met de milieuvoorschriften in Latijns-Amerika?

“Er zijn landen die inspanningen doen, een consensus is er nog niet, maar we evolueren wel in de richting van een striktere regelgeving. Bedrijven bereiden zich er al op voor. Wij als CDP hebben voor hen een actieplan opgesteld waarmee ze efficiënter met hun energie omspringen en zo de uitstoot van broeikasgassen verminderen. En wat dan volgt is winst. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt.

Hoe snel levert de investering winst op?

“Na drie jaar al. Het is een mythe dat een dergelijke investering pas op lange termijn iets oplevert.”

Lukt het jullie om een ‘klimaatdenken’ te introduceren bij investeerders en bedrijven?

“Toch wel. Want iedereen heeft bijvoorbeeld gevoeld hoe de grote droogte in de VS de graanprijs op de internationale markt deed stijgen. En om bij het voorbeeld van de landbouw te blijven: heel wat Latijns-Amerikaanse landbouwbedrijven voeren uit naar landen met strenge milieuregels. Dat besef is er zeker. Bovendien zal Latijns-Amerika – na Afrika – de regio zijn die het meest te lijden zal hebben onder de klimaatverandering. Ook al zijn wij niet de grootste vervuilers.”

Welke rol ziet u weggelegd voor de overheid?

“Wij promoten zelf altijd internationaal aanvaarde milieunormen. Maar we merken dat de privé-sector ook eigen initiatieven begint te ontwikkelen en dat nationale overheden er internationaal niet in slagen te beslissen welke regels over te nemen. Er is nood aan een regulerend kader dat op wereldniveau duidelijkheid geeft over hoe de uitstoot van broeikasgassen moet worden verminderd.

“Positief is alvast dat we merken dat de lokale overheden zich beginnen te roeren. De grote steden ondervinden dagelijks de dramatische gevolgen van de klimaatverandering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.