EU moet menselijke tol van migratiepolitiek erkennen

Vandaag bezoekt een delegatie Europese en Italiaanse politici het Siciliaanse eiland Lampedusa. Zij zal er eer betuigen aan de driehonderd vluchtelingen die op 3 oktober een tragische dood vonden toen ze de Europese kust probeerden te bereiken. Artsen Zonder Grenzen roept de lidstaten van de Europese Unie op het menselijke leed te erkennen dat het gevolg is van hun repressieve migratiepolitiek.

  • CC Sara Prestianni Vluchtelingen aangekomen op Lampedusa. CC Sara Prestianni

De Europese lidstaten moeten zich concentreren op de bescherming van mensenlevens, niet op de sluiting van hun grenzen voor de kwetsbaarste mensen. Daarvoor zijn efficiëntere reddingsoperaties en de verbetering van de opvangomstandigheden nodig.

Sinds het begin van het jaar bereikten bijna 30.000 mensen vanuit Libië, Egypte of Syrië Italië per boot. De meesten zijn gevlucht voor geweld, en zoeken internationale bescherming. Op 3 oktober vatte een boot met 500 mensen, vooral Eritrieërs en Somaliërs, vuur. De boot zonk uiteindelijk op enkele kilometer van de Italiaanse kust. Bijna 300 opvarenden, ook kinderen, kwamen daarbij om. Deze slachtoffers komen bovenop de tienduizenden vluchtelingen en migranten die de voorbije jaren verdronken zijn in de Middellandse Zee terwijl ze op weg waren naar Europa.

Door de versterking van de grenscontrole en het gebrek aan mogelijkheden om legaal naar Europa te komen, nemen mensen hun toevlucht tot steeds gevaarlijkere routes. De lidstaten van Europese Unie kunnen de menselijke tol van hun migratiepolitiek niet langer negeren. De recente dood van 300 mensen is er het directe gevolg van. Zij criminaliseert onregelmatige immigratie en wil de poort sluiten voor de kwetsbaarste mensen.

Erbarmelijke opvang

De Europese politiek heeft verschrikkelijke gevolgen voor wie zonder succes geprobeerd heeft Europa te bereiken. Mensen zijn tijdens de oversteek blootgesteld aan geweld en afpersing. Wie de oversteek overleeft, komt terecht in opvangcentra met erbarmelijke leefomstandigheden.

Het opvangcentrum in Lampedusa vangt vandaag vier keer meer mensen op dan het aankan. Deze situatie is nochtans niet nieuw. Er slapen mensen buiten, in geïmproviseerde onderkomens van plastic en matrassen. Het getuigt van een gebrek aan voorbereiding door de overheden, op een nochtans duidelijk en gekend migratieprobleem.

Vandaag zijn mensen steeds mobieler en er zijn veel redenen om de grenzen over te steken. De EU-lidstaten kunnen niet blijven de controle op de migratiestromen voorrang geven op de bescherming van vluchtelingen en respect voor de rechten van migranten. Ze moeten dringen een antwoord vinden op de grotere vragen over hulp en bescherming, en oplossingen vinden op lange termijn.

Artsen Zonder Grenzen biedt medische zorg en psychologische ondersteuning aan aan migranten, vluchtelingen en asielzoekers in Marokko, Malta, Frankrijk, Italië en Griekenland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.