Europese liberalen saboteren Financiële Transactie Taks

Liberale Fractie saboteert Financiële Transactie Taks in Europees Parlement met steun van rechtervleugel Europese Volkspartij

Alhoewel we de voorbije tien jaar reeds veel politieke nederlagen hebben geleden is Attac Vlaanderen toch zwaar ontgoocheld met het besluit van de Commissie voor Economische en Financiële Zaken van het Europese Parlement (EP) het compromis amendement te verwerpen, waar de meerderheid van de politieke fracties mee hadden ingestemd, om een FTT in de Europese Unie op te starten.

Terwijl in Davos (Zwitserland) de economische en politieke wereldleiders nog eens op elkaars schoot kropen en de Franse president Nicolas Sarkozy het zoveelste pleidooi hield voor de internationale introductie van de FTT, verbrak de liberale fractie in het Europees Parlement het akkoord en lukte het haar de  zin te verwijderen waarin gezegd wordt “Als een eerste stap zou de financiële transactie taks op Europees niveau ingevoerd moeten worden”.

De liberalen (ALDE) en de Europese Volkspartij (EVP) hebben werkelijk de invoering van een Europese FTT gesaboteerd door dit politieke manoeuvre toe te laten. Bij de eindstemming in de algemene vergadering zullen alle ogen op hen gericht zijn. De liberalen hebben natuurlijk gehandeld zoals we van hen mochten verwachten maar de Europese Volkspartij – waarbinnen Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Ivo Belet opereren — is helemaal niet constructief geweest in de verdediging van de FTT.

In de context van de huidige financiële en economische crisis is die houding bijzonder onverantwoord en toont zij bij de politieke families die in de meeste Europese landen aan zet zijn het gebrek aan een wil om hen die aan de oorsprong van de crisis liggen te doen betalen: de financiële speculanten en profiteurs.

Attac Vlaanderen zal verder campagne voeren voor een FTT op internationaal en Europees niveau, en zal op 17 februari de ‘Internationale Dag van Actie voor de Financiële Transactie Taks’ steunen en ook lobbyen bij het Europese Parlement om op de plenaire stemming de verwijderde zin terug in te voeren.

Het invoeren van een Financiële Transactie Taks is iets moeilijker dan de vrijblijvende liefdadigheid van “Music for Life” maar het zal de wereld grondig veranderen.
Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen: “Dit gedrag van de rechtervleugel van het Europese.Volkspartij doet ons twijfelen aan de werkelijke bedoelingen van de Europese leiders. Niet de werkende mensen, noch de tientallen miljoenen werklozen moeten de crisis betalen;  multinationale ondernemingen, banken, speculanten- het geheel van de financiële industrie moet de crisis betalen die ze zelf ontketend hebben om Europa uit de crisis te halen”.

Attac Vlaanderen vindt dat Europa het voorbeeld zou moeten geven en de FTT zo snel mogelijk invoeren om een prompte overgang naar een ecologisch duurzamer en meer rechtvaardige gemeenschap mogelijk te maken.  

Attac Vlaanderen stelt vast dat de crisis de nood aan nieuwe, rechtvaardige en bestendige inkomsten, waaronder de FTT, sterk naar voren haalt. Maar bovenal wil Attac Vlaanderen via de invoering van een FTT de financiële markten onder controle brengen van de gemeenschappen en reguleren. De Financiële Transactie Taks is voor ons geen symbooldossier, maar een belangrijke stap op weg naar “minder kapitalisme en meer socialisme”.

De stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement wordt in maart 2011 verwacht. Laten we druk zetten op de Europese Volkspartij en hun parlementairen opdat Europa eindelijk de verantwoordelijkheid neemt in het toepassen van een Financiële Transactie Taks (FTT). Het is iets moeilijker dan de vrijblijvende liefdadigheid van “Music for Life” maar zal de wereld grondig veranderen.

Eric Goeman is woordvoerder van Attac Vlaanderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.