'Hulp geven is een morele plicht'

Op 18 september komen Damisa Moyo en Kumi Naidoo naar de Vooruit in Gent voor een MO*Lezing over ontwikkelingshulp voor Afrika. Moyo vindt die hulp schadelijk en stelt voor er radicaal mee op te houden, Naidoo vindt dat er veel meer hulp moet komen maar dat die beter ingezet moet worden. We willen in de aanloop naar die lezing het debat stimuleren en lanceren daarom de volgende weken een aantal opinies waarop we graag uw reactie krijgen.
  • De Bezige Bij Cover van het boek 'Het kan wel' De Bezige Bij

Opinie 1: Uw belastingsgeld stroomt naar de leiders


Vorige week lanceerden we een eerste stelling: Uw belastinggeld wordt op de eerste plaats gebruikt om onze leiders te vergoeden die uw elites behagen. De reacties erop vindt u hier terug.

Opinie 2: Peter Singer: Hulp geven is een morele plicht


In het recent gepubliceerde boek Het kan wel - Armoede hoeft niet gaat filosoof en bio-ethicus Peter Singer na of we hulp moeten geven aan de Derde Wereld, waarom dat moet en hoe hoog het gedoneerde bedrag moet zijn. Singer en zijn vrouw beslisten om zelf 25 procent van hun inkomen te besteden aan goede doelen.
‘Achterhalen wat de werkelijke gevolgen van hulp zijn, is vaak gecompliceerder dan we dachten. Of met die complicaties nu de Hollandse ziekte, slecht functionerende instellingen of bevolkingsgroei bedoeld worden, ze voegen een element van onzekerheid toe aan onze pogingen om hulp te bieden. Toch ontslaat die onzekerheid ons niet van onze verplichting om te geven. Als de kans groot is dat de armen veel profijt zullen hebben van een hulpproject, en de kosten om dat project mogelijk te maken voor ons relatief laag zijn, dan moeten we dat geld geven.’ (blz. 160) (uit: Het kan wel, uitgeverij De Bezige Bij. 239 blzn. ISBN 978 90 2344 201 1)

Jouw mening


Reageer  hieronder of stuur je reactie naar webredactie@mo.be, dan publiceren wij jouw reactie bij dit artikel!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.