Kleuteronderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling van het Zuiden

‘Onderwijs en zorg voor jonge kinderen zijn cruciaal voor de ontwikkeling in het Zuiden’, betoogt Hans De Greve van de ngo Plan België.

Onderwijs en zorg voor jonge kinderen zijn cruciaal voor de ontwikkeling in het Zuiden. En wel omwille van 2 redenen: Waarom kleuteronderwijs?

1. De basis voor de ontwikkeling van kinderen wordt gelegd in de eerste levensjaren. Het is immers in deze periode dat de belangrijkste neurologische structuren en connecties in de hersenen worden gelegd. Laat mij dat heel kort toelichten:

Bij de geboorte van een kind zijn alle hersencellen en hersenstructuren aanwezig. De connecties ertussen worden echter snel na de geboorte gelegd. In het begin worden er veel teveel connecties gelegd. Over tijd blijven echter enkel die connecties over die het kind gebruikt. Men moet het zien als paden in een bos. Enkel die paden waarover gewandeld wordt blijven bestaan. Al de rest verdwijnt voor altijd in het woud.

Laten we als voorbeeld de taalontwikkeling nemen: de basis voor lezen en schrijven op latere leeftijd. Zeer jonge kinderen, onafhankelijk van in welke cultuur ze zijn geboren, zijn in staat zijn om elke taal te leren als was het hun moedertaal. Maar, des te langer ze geconfronteerd worden met een bepaalde taal des te meer worden bepaalde connecties versterkt en verdwijnen de anderen. Oudere kinderen kunnen nog wel een andere taal leren, maar vloeiend zoals in hun moedertaal worden ze nooit meer. Vandaar dat volwassenen die een taal leren altijd met accent blijven spreken. De specifieke connecties nodig om de taal perfect te spreken zijn verdwenen in hun jonge jaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.