Malaria bestrijden is meer dan muggennetten uitdelen

Met de opbrengst van Music For Life wil Rode Kruis-Vlaanderen de malariaproblematiek in Burundi ten gronde aanpakken. Het Rode Kruis heeft in de loop der jaren heel veel ervaring en kennis ter zake opgedaan waardoor de organisatie — ook op grote schaal — een dergelijk programma perfect en gecontroleerd kan uitvoeren.
Deze wetenschappelijk onderbouwde en door ervaring bewezen aanpak heeft aangetoond dat de incidentie van malaria en de kindersterfte significant dalen: het Rode Kruis heeft ondertussen al meer dan 20 miljoen mensen beschermd tegen malaria. Dankzij Music For Life kunnen binnenkort alweer talloze levens — voornamelijk van jonge kinderen — worden gered…

Strenge criteria


Een eerste belangrijke factor in de actie zijn de muggennetten: de netten die zullen verdeeld worden, beantwoorden aan de strenge criteria van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Zij worden via een geavanceerd procédé vervaardigd, waarbij een voor de mens onschadelijk insecticide in de vezels is verwerkt en langzaam, over een periode van meerdere jaren wordt vrijgegeven.
Deze netten zijn ook bestand tegen veelvuldig wassen, waardoor bescherming op een lange termijn is gegarandeerd (3 tot 5 jaar). Dankzij het in de vezels verwerkte insecticide bieden deze netten niet alleen een jarenlange bescherming voor wie eronder ligt, maar doden ze ook de muggen die er eenvoudigweg mee in aanraking komen.

Krachtig vrijwilligersnetwerk


Dan is er ook de organisatie van het Rode Kruis, dat wereldwijd beschikt over een zeer uitgebreid en krachtig vrijwilligersnetwerk. Daardoor kunnen de netten aan iedereen, tot in de kleinste uithoeken van het land, worden verdeeld.
Deze Rode Kruisvrijwilligers staan niet enkel in voor de verdeling van de netten maar lichten de lokale bevolking ook in over het nut en het correcte gebruik ervan. Daar houdt het echter niet bij op; in de maanden na de verdeling gaan de vrijwilligers van hut tot hut controleren of de netten nog aanwezig zijn, in goede staat verkeren en correct gebruikt worden.
Door deze werkwijze verzekeren we er ons van dat iedereen over een net beschikt en het gedurende jaren correct gebruikt.
Dat deze werkwijze zijn vruchten afwerpt, wordt bewezen in het pas verschenen Malaria progress report van de WHO. Daarin vinden we het concrete voorbeeld van Rwanda terug, waar — na een intensieve verdeling van netten — de sterfte door malaria met meer dan 50procent is gedaald tussen 2000 en 2008. Datzelfde rapport stelt dat een doeltreffende malariabestrijding in veel Afrikaanse landen de kindersterfte tegen 2015 met 66procent kan doen dalen.

Intensieve campagne


Dankzij de opbrengst van de actie Music For Life, zal Rode Kruis-Vlaanderen in de Burundese provincies Bubanza, Cibitoke, Bujumbura Rural en Bururi een intensieve campagne kunnen uitvoeren zoals hierboven beschreven.
Deze campagne wordt al verschillende maanden lang intensief voorbereid in samenwerking met het Burundese Rode Kruis en het PNLP (Programme Nationale de Lutte contre le Paludisme — een platform waarin alle actoren vertegenwoordigd zijn). Door deze coördinatie wordt een volledige dekking van het land met muggennetten verzekerd.

Talloze levens redden


Net zoals bij de vorige edities, zal Rode Kruis-Vlaanderen gedetailleerd rapporteren over de besteding van de fondsen en de bereikte resultaten. Ter ondersteuning daarvan zal in Burundi een studie uitgevoerd worden die de positieve impact van deze actie onweerlegbaar zal aantonen.
Dankzij steun van de vele duizenden Music For Life-sympathisanten kan het Rode Kruis opnieuw talloze levens redden. Hierbij dan ook onze uitdrukkelijke dank aan iedereen die hierin zijn steen(tje) bijdraagt.
Rode Kruis

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.