Vrouwenlevens redden met Vlaamse expertise

De Vlaamse overheid kreeg heel wat kritiek over zich heen toen het budget voor innovatie werd teruggeschroefd. Die maatregel rijmde niet met de Vlaamse ambitie om een innovatieve topregio te zijn. Op het vlak van aidsonderzoek behoort Vlaanderen al tot de internationale top. Dankzij Vlaamse expertise kan het leven van miljoenen vrouwen worden gered.

  • Bart Vanacker Vandaag is 35% van de seropositieve Aziaten een vrouw. Bart Vanacker
De hiv-infectie bij vrouwen ging de afgelopen jaren pijlsnel de hoogte in. In sub-Saharaans Afrika is 61% van de seropositieve volwassenen en driekwart van de seropositieve jongeren een vrouw. In 2000 was 19% van de seropositieve Aziaten een vrouw, vandaag is dat 35%. De vervrouwelijking van hiv en aids brengt de vraag naar vrouwvriendelijke preventiemiddelen op de voorgrond.
Microbiciden zijn virusdodende stoffen die, verwerkt in een gel of ring, in de vagina kunnen worden ingebracht. Een vrouw kan zich op die manier beschermen tegen hiv en is niet afhankelijk van de instemming van de man om een condoom te dragen. Microbiciden zijn nog niet verkrijgbaar op de markt.
Verschillende organisaties zoals de International Partnership for Microbicides (IPM) voeren met Vlaamse expertise onderzoek naar toegankelijke en effectieve microbiciden. In het artikel ‘kan een vrouwencrème de wereld redden?’ dat vorige week in Knack verscheen, staat te lezen dat ons land aan de wereldtop staat qua innovatief onderzoek naar microbiciden.

Halve eeuw


Die Vlaamse reputatie is onder meer te danken aan de aidsremmer dapivirine die door het Vlaamse bedrijf Tibotec werd ontdekt. IPM kreeg de toestemming om davipirine te gebruiken in het onderzoek naar microbiciden. Onderzoek naar nieuwe medische producten neemt veel tijd en middelen in beslag. Zo duurde het een halve eeuw om het vaccin tegen kinderverlamming of polio te ontwikkelen. Vandaag is polio vrijwel uitgeroeid. Microbiciden zullen niet zo lang op zich laten wachten. Overheden moeten dan wel bereid zijn om te investeren in onderzoek naar microbiciden. Daar wringt het schoentje.
Zo besloot de Belgische ontwikkelingssamenwerking het aantal internationale partners te verminderen waardoor IPM niet langer wordt gesteund. Celine Mias, medewerker bij IPM, betreurt die beslissing: ‘IPM is de Belgische overheid erg dankbaar voor zijn steun van de afgelopen jaren. We zijn teleurgesteld dat die goede samenwerking niet kan worden verlengd. IPM wenst namelijk klinisch onderzoek te starten met dapivirine, een aidsremmer die werd ontdekt door het Vlaamse bedrijf Tibotec.’ Om die reden kijkt IPM in de richting van de Vlaamse overheid.
Celine Mias: ‘Wij hopen dat de Vlaamse overheid IPM zal helpen om haar missie te realiseren: het redden van vrouwenlevens door hiv-infectie te vermijden. Vlaamse steun kan een hefboomeffect teweegbrengen ten behoeve van miljoenen vrouwen wereldwijd.’ Sensoa ondersteunt de oproep van IPM en vraagt de Vlaamse overheid om de organisatie te ondersteunen voor het onderzoek naar een vrouwvriendelijk preventiemiddel tegen hiv-infectie.
Wim Van de Voorde, Sensoa

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.