Waarin een klein land groot kan zijn

De vervroegde verkiezingen van 2010 bieden een uitdagende gelegenheid om het buitenlands beleid tot een politiek thema te maken: ze vinden plaats op een zucht van de herdenking van vijftig jaar onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo. Dat enorme land in het hart van Afrika heeft niet alleen veel bijgedragen tot de welvaart en industrialisering van België, het is na zijn onafhankelijkheid een van de weinige terreinen geworden waar de Belgische diplomatie er nog echt toe doet.
  • Lectrr Lectrr
Omdat Congo zo cruciaal is –vanwege zijn ligging, zijn natuurlijke rijkdommen, zijn omvang– en omdat Belgische universiteiten, politici en bedrijfsleiders zoveel vertrouwdheid hebben met de Congolese realiteiten, mogen we geregeld met de grote jongens aan tafel om het over de toekomst van Afrika en de Afrikanen te hebben.
Als die historische positie gebruikt wordt om het leven van de Congolezen te verbeteren is dat mooi. Toch maakt deze opstelling België op een ongezonde manier afhankelijk van Congo, en met name van zijn leiders. Want als die de deur dichtdoen, dan blijkt België plots gewoon een klein landje aan een grijze zee, van weinig of geen internationaal belang.
Wij pleiten er niet voor om Congo domweg te laten vallen, maar doen hierbij drie voorstellen om België op andere gronden internationaal aanzien te laten verwerven.

1. Herstel en promoot de unieke ervaring met diversiteit.


België ligt op de breuklijn van Latijns en Germaans Europa. Kijk ernaar door de bril van de globalisering en minder door de bril van het verleden. Dan zie je kansen liggen: talenkennis, vertrouwdheid met het zoeken naar compromissen… Dat zou betekenen dat wij Vlamingen onze talenkennis behouden, en dat de Walen zich bij de andere Franstaligen –uitgezonderd de Fransen zelf–  voegen die vlot andere talen spreken. Talenkennis is een subtiele maar overtuigende manier van wereldburgerschap.
Dat vergt een aangehouden investering in onderwijs en media om de Belgen echt vertrouwd te maken met de hele grote wereld. Dat is een houding die ook economisch alleen maar voordelen heeft. Je maakt bij mensen meteen een betere indruk als blijkt dat je voeling met hen hebt, meer bepaald hun taal, volk of land. Dat zal zeker het geval zijn in de omgang met de Chinezen, Indiërs of Brazilianen. Slechts als we er echt in slagen onze diversiteit om te zetten in een nieuwe en eigentijdse consensus, is België in staat ook andere agendapunten internationaal naar voren te schuiven.

2. Investeer in multilaterale organisaties.


Nog zo’n klassieker uit de Belgische geschiedenis. De rol die België speelde bij de oprichting van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Navo kan als voorbeeld dienen. Wie talenkennis en talent heeft om met diversiteit om te gaan, heeft een groot voordeel in multilaterale organisaties. Door de gevoeligheid voor de ander te fuseren met kennis van de internationale rechtsregels kunnen we een nuttige rol spelen in de ontwikkeling en versterking van internationale organisaties, wat een noodzaak is in tijden van globalisering. In feite komt het wat neer op een globalisering van het EU-model. Het aantal Belgen dat Europese topposities krijgt, toont aan hoe zulke investeringen kunnen renderen.

3. België is een koploper op het gebied van maatschappelijke gelijkheid.


Ook daarin hebben we historische ervaring met het driepartijenmodel van sociaal overleg en een uitgebouwde welvaartsstaat die gefinancierd wordt met progressieve belastingen. We slagen er alleen niet in dat model te updaten voor de gemondialiseerde en etnisch-culturele diversiteit die het land vandaag kenmerkt. Als België dat probleem tot het hoofdthema van zijn binnenlandse politiek maakt en erin slaagt van de immigranten een verrijking te maken in plaats van een last, dan kan dat internationaal gelden als een te volgen voorbeeld. En dan wordt België misschien opnieuw het centrum van een toekomstgerichte Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.