Wat we zelf doen, doen we beter

Zijn wij toch gelukkig dat we in Vlaanderen wonen. Dat onze regering goed bestuur hoog in het banier voert waarop de zwarte leeuw op geluw veld prijkt. Klagen de zelfstandige crèches dat Kind en Gezin ze een bericht stuurt dat er dit jaar geen centen meer zijn voor subsidies, dan maakt die regering meteen kredieten vrij om dat probleem uit de wereld te helpen. Hoeft minister Van Deurzen niet nog eens wenend ontslag te nemen.

  • Brecht Goris Guy Poppe Brecht Goris

Als er simpelweg geen oplossing is om een ramp te voorkomen – zoals voor bouwlustige Vlamingen die van hun gemeente een vergunning losgeweekt hebben om een huis dicht bij de Dender te zetten — , dan krijgen ze van minister Schauvliege te horen dat we met overstromingen moeten leren leven. Moedig toch om de Vlamingen te laten weten dat ze van hun regering niet moeten verwachten dat ze oog heeft voor de desastreuze gevolgen van de klimaatveranderingen.

Nee, met onze bewindvoerders kunnen we pronken. Er zijn er natuurlijk die altijd lamenteren. Dat is eigen aan Vlamingen. De 15.097 gehandicapten die dringend opvang nodig hebben, klagen al jaren steen en been. Ja, zeg, die moeten maar inzien dat het geen enkele minister het voorbije decennium gelukt is om de wachtlijsten te laten verdampen. Je moet niet het onmogelijke eisen.

Onze regering springt ook creatief om met maatschappelijke problemen. Zo laat ze 80.000 senioren wachten op een plek in een rusthuis. Gewoon wachten. Tot ze dood zijn. Dan hoef je Vlaanderen niet vol te bouwen met oumannekeshuizen, het staat toch al vol.

Hoe zegt u ? Het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs betaalt sinds 15 september geen facturen meer voor scholenbouw omdat het geld op is ? 35 miljoen te kort ? Kunnen die scholen echt niets ritselen met de aannemers ? Dat doen toch alle Vlamingen.

Het is zo klaar als een klontje dat we binnen de kortste keren zo veel mogelijk bevoegdheden en budgetten van het federale België naar Vlaanderen over moeten dragen. Wij weten hoe je geld efficiënt moet beheren. En als de Franstaligen moeilijk doen, dan hebben we Plan B achter de hand. Geen verkiezingen, zoals die halfzachte Bart de Wever dat invult, maar regelrecht het land splitsen. ’t Is nu wel goed geweest.

Dat het autonome Brussel dan belastingen heft op wat de honderdduizenden Vlaamse gastarbeiders die er werken verdienen, dat is een forse snee in het budget van de Vlaamse regering, dat is waar. Maar met een extra portie goed bestuur lossen we dat wel op. Daarin zijn we juist sterk.

Mogelijkheden zat. Zo kunnen we flink beknotten op sociale woningbouw. De ruim 61.000 mensen die op de wachtlijst staan, wonen immers ergens. Dat zit dus snor. Dat cijfer kan best nog oplopen. Ook in de jeugdzorg valt er stevig te besparen. Voor de meer dan 3.000 jongeren die tevergeefs op professionele hulp rekenen, staan hun ouders klaar. Wat meer verantwoordelijkheidsgevoel mag best. In Antwerpen vangen ze kinderen op in containers. Dat moet overal kunnen.

Wie er de goedbestuurde Vlamingen van dichtbij kent, beseft dat er een kink in de kabel kan komen. Onze pappenheimers zijn werklustig maar graag tot zeuren bereid. Belasting betalen in Brussel ? Ik hoor het ze al zeggen : dan gaan we daar toch wonen en nemen we de Brusselse nationaliteit. Het heeft iets. Brussel met zijn immense meertalige culturele aanbod, geen files meer ’s ochtends en ’s avonds, de beste Italiaanse restaurants van het land. Het lijkt me wel wat.

We houden uiteraard een optrekje in Antwerpen of Gent, Zoerle-Parwijs of Hamont-Achel. Het doet deugd om af en toe te vertoeven in een regio die bezoekers met een buitenlands paspoort hartelijk verwelkomt. Enfin, als ze niet de hele tijd Arabisch of Berbers, Turks of Lingala, of god betere het Frans spreken. Engels kan nog net. Nergens in Vlaanderen slaapt er een asielzoeker buiten in de vrieskou. Dat het elk jaar weer winter is, daarop bereiden we ons maanden voor. Dat is pas goed bestuur. De snel-Vlamingwet hoeft dus niet voor mij, dank u.

Overigens blijf ik van mening dat de arrogantie van de NVA afgestraft moet worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.