Wetenschappers, boeren en overheid moeten er samen werk van maken

Middenveldorganisaties eisen een breder debat over de toekomst van de landbouw

Als middenveldorganisaties klagen we het schrijnend gebrek aan een breed maatschappelijk debat over de toekomst van onze landbouw aan en roepen Minister-president Kris Peeters op om hier dringend werk van te maken, samen met wetenschappers, politici, boeren en het middenveld. Een neutraal instituut met een brede visie moet dit debat modereren. We ijveren voor een duurzame landbouw zonder genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), maar betreuren de wijze waarop de actie van Field Liberation Movement eergisteren is verlopen.

Binnen het enge wetenschappelijke kader lijkt de ggo-proef helemaal te kloppen: het gaat enkel om een proef, het zoekt een oplossing voor de aardappelplaag, het gaat enkel over universitair gestuurd onderzoek. Wat kan daar nu mis mee zijn? Vanzelfsprekend distantiëren deze wetenschappers zich van commerciële ggo’s en voelen zij zich als wetenschapper uitgedaagd om een oplossing te vinden voor dit aardappelprobleem. Dit discours van de ‘wetenschappelijke neutraliteit’ is begrijpelijk, maar zo’n belangrijke ontwikkeling als ggo’s en de toekomst van de landbouw overstijgt de ivoren toren van de wetenschap. Het betreft mensen zoals jij en ik, het betreft onze hele maatschappij, onze economie, ons milieu.

Het ggo-onderzoek is niet onbesproken: 65% van de Belgen is geen vragende partij voor ggo’s. De Bioveiligheidsraad keurde uiteindelijk de veldproeven goed, maar de experten van deze raad waren het onderling niet eens.

Een belangrijke ontwikkeling zoals ggo’s en de toekomst van de landbouw overstijgt de ivoren toren van de wetenschap.

Ondertussen geeft de overheid veel geld uit aan wetenschappelijk onderzoek over ggo’s. Een bredere visie over de toekomst van de landbouw ontbreekt compleet. De overheid wedt op één paard: dat van de ggo’s. De prioriteiten voor landbouwonderzoek worden boven de hoofden van de boeren beslist. Dat dezelfde boeren vaak zelf al oplossingen hebben voor bijvoorbeeld de aardappelplaag, wordt steeds deskundig van tafel geveegd.

We willen geen debat dat meteen verzandt in pro en contra van ggo, maar juist werkelijk samen nadenken over welke toekomst we willen voor onze landbouw. Het is aan Minister-president Kris Peeters om een gefundeerd onderzoeksprogramma te subsidiëren dat de toekomst van de landbouw in de brede zin vormgeeft. We stellen een langdurig transitietraject voor zoals de overheid op andere gebieden al onderneemt. Zo kunnen overheid, wetenschappers en landbouwers samen zorgen voor een duurzame, efficiënte, toegankelijke en economisch leefbare landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.