Turkije

FCDO/Russell Watkins (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Winstbejag en constructiefouten achter hoge dodentol bij Turks-Syrische aardbevingen

Een nieuw rapport bevestigt dat tekortkomingen in de bouw de belangrijkste oorzaak waren van het grote aantal slachtoffers tijdens de aardbevingen in Turkije en Syrië een jaar geleden. ‘Uit winstbejag liep men er de kantjes van af.’
© Save the Children
Nieuws

Een jaar na de aardbeving in Turkije en Syrië: nog steeds nijpend gebrek aan onderdak en psychologische hulp

Vandaag is het een jaar geleden dat twee zware aardbevingen grote delen van Syrië en Turkije verwoestten. Hulpverleners stellen vast dat de problemen op vlak van huisvesting en psychologische hulp na een jaar nog lang niet van de baan zijn voor de getroffen bevolking.
callmonikm (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Zorgwekkende stijging aantal dode en vermiste migranten in Middellandse Zee

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.
Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

De wereldwijde schade door natuurrampen liep vorig jaar op tot 250 miljard dollar (228 miljard euro), berekende herverzekeraar Munich Re. Dat ligt in lijn met de voorbije jaren.
Babawale Obayanju, Friends of the Earth Nigeria/Africa (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Analyse

Klimaattop Dubai: onenigheid over uitfaseren van fossiele brandstoffen

Nu de VN-klimaattop in Dubai zijn tweede week is ingegaan, neemt de druk toe om in het akkoord te praten over een geleidelijke afbouw van fossiele brandstoffen. Maar ook de tegenstand tegen dat idee groeit, met oliestaat Saudi-Arabië op kop.
Y. Boechat (VOA) / Public Domain
Nieuws

VN-expert: ‘Grootste escalatie van geweld in Syrië in vier jaar’

Volgens Paulo Pinheiro, hoofd van de VN-onderzoekscommissie naar het Syrië-conflict, vinden er opnieuw hevige gevechten plaats in het land, met vooral burgers die het gelag betalen.
European Union, 2023 (CC BY-ND 2.0 Deed)
Nieuws

Na jaren van relatieve rust ligt de Syrische regio Idlib opnieuw onder vuur

In en rond Idlib in het noordwesten van Syrië worden sinds 5 oktober luchtbombardementen uitgevoerd door Russische vliegtuigen en artillerie van het Syrische regime. Waarnemers en bewoners vrezen een groot offensief om anti-overheidsgroepen in het gebied uit te schakelen.
David Stanley (CC BY 2.0 DEED)
Analyse

Is na Nagorno-Karabach ook Armenië aan de beurt?

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt het land een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Maar om dat te bereiken, moeten er ook gebieden binnen Armenië vallen.
Maarten Luyten
Interview

‘Alle vluchtelingen verdienen een veilige doortocht, maar de EU speelt met mensenlevens’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? Voor MO* getuigen ze over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen. Vandaag: Derya uit Turkije.
İnan Dağdelen (DISK)
Interview

‘Zolang er werknemers zijn, is er potentieel voor verandering in Turkije’

Lid zijn van een vakbond is bij ons een formaliteit, maar vraagt in Turkije steeds meer moed. De Turkse vakbondsvoorzitster Arzu Çerkezoğlu staat mee op de barricaden voor werknemers, al maken intimidatie, arrestaties en corruptie dat moeilijk. ‘De gevolgen van onze acties nemen we er gewoon bij.’
sarahchats (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Assad opnieuw salonfähig? Syrische dictator uitgenodigd op VN-klimaattop in Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische president Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.
Pexels / furkanvari (CC0)
Opinie

‘Kan een verdeelde Turkse oppositie Erdogan van de troon stoten?’

Op 14 mei gaan de Turkse kiezers naar de stembus. De inzet is niet min: wordt de twee decennia durende greep van president Recep Tayyip Erdogan gelost of verstevigd? Politiek wetenschapper Khalid Al Bostanji fileert de hoofdrolspelers en de mogelijke impact van de verkiezingen op Turkije en de regio

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.