Onderwijs kan niet wachten

Op 23 september organiseerde UNICEF een ‘Side-Event’ naast de algemene vergadering van de Verenigde Naties onder het motto ‘Education Cannot Wait: Call to Action’. Het event, voorgezeten door speciale VN-gezant voor onderwijs Gordon Brown, focust op onderwijs in noodsituaties. Ook Belgisch minister Labille was aanwezig.

Jongerenvertegenwoordiger Chernor Bah, riep op tot concrete engagementen. “We kunnen ons geen verloren generaties meer veroorloven, jongeren kunnen niet langer wachten.”

Op 24 september 2012 kwamen overheden, internationale organisaties en de civiele maatschappij samen met de vraag voor meer aandacht voor onderwijs in noodsituaties. Er werd opgeroepen tot onmiddellijke actie voor de 28 miljoen kinderen in conflictsituaties en de miljoenen kinderen getroffen door natuurrampen. 

Na de bijeenkomst drongen de leiders aan op een verdubbeling van het percentage humanitaire hulp dat aan onderwijs besteed wordt (van 2 naar 4%) en een versterking van de nationale plannen en budgetten voor noodsituaties. Vandaag, een jaar later, kwamen dezelfde leiders opnieuw bijeen en werden opnieuw dezelfde voornemens gemaakt. Want de cijfers gaan erop achteruit. 

De niet-schoolgaande kinderen in conflictsituaties vormen ondertussen 50% van de niet-schoolgaande kinderen en onderwijs telde in 2012 voor slechts 1,4% van de humanitaire hulp. Een jaar na de Call to Action is het verdict duidelijk: niet genoeg, niet geslaagd.

Graag meer

Er was veel mooi volk bijeen vandaag op het Side-event Education Cannot Wait – Onderwijs in noodsituaties. UN Special Envoy for Global Education Gordon BrownQueen Rania Al Abdullah van Jordanië, UNICEF Executive Director Anthony Lake, UNESCO Director-General Irina Bokova en onze eigen Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascale Labille. De aandacht voor onderwijs in noodsituaties blijkt groot, evenals de eensgezindheid over de dringende nood aan actie. 

Maar het mag meer zijn. De jongerenvertegenwoordiger, Chernor Bah, riep op tot concrete engagementen. “We zitten in een unieke positie om te zorgen voor verandering. We willen volgend jaar niet opnieuw dezelfde speeches horen. We kunnen ons geen verloren generaties meer veroorloven, jongeren kunnen niet langer wachten.” 

Maar vandaag werden weinig duidelijke engagementen gemaakt. Gordon Brown lanceerde een oproep tot voorstellen tegen eind oktober. De aanpak van de onderwijssituatie in Syrië ziet hij als een testcase voor de toekomst. Wordt vervolgd dus.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.