Metez-vous au service des autres

Opzet van deze dag: verder gaan op het elan van contacten, kennismakingen en bezoeken. Voor de voormiddag en een gedeelte van de namiddag stond een bezoek aan de “Aalmoezeniers van de Arbeid” gepland. Deze Belgische religieuze congregatie, een praktische vrucht van de encycliek Rerum Novarum, kwam in 1947 naar Katanga. Zij zijn er nog steeds actief, weliswaar grotendeels met inlandse priesters.

 Een bezoek aan een aantal van hun talloze initiatieven maakte ons duidelijk dat zij hun pastoraal werk concreet maken met projecten, die een duidelijke sociale meerwaarde hebben voor de plaatselijke bevolking. Het doet ons volgende bedenking maken: heel wat bedrijven, met name meestal Angelsaksische, maken op hun websites melding van initiatieven ten bate van de lokale gemeenschappen, dit in het kader van “Corporate Social Responsability. Dat geldt ook voor bedrijven die in Katanga actief zijn in de mijnbouw en metaalverwerking. In de praktijk is daar dikwijls zeer weinig van te merken. In een aantal gevallen wordt een aantal beloften gedaan aan de lokale bevolking, maar blijft het wachten op concretisering.   Dat het met de projecten van de “Aalmoezeniers van de Arbeid” wél menens is, mag blijken uit een opsomming hierna van hun projecten, op diverse sociale vlakken, in Lubumbashi en (verdere) omgeving:

  • Gezondheidscentra/dispensaria in Kambove, Kipushi, Kimbeimbe,..
  • Scholen (kleuter-,of lager of middelbaar onderwijs of een combinatie ervan) in Kambove, Kipushi,  Musoshi, Kandulwe, …..
  • Parochiewerk in Kakanda, Kambove,  Musoshi, Kandulwe, …
  • In het kader van autofinanciering: vis-, groente, kleinvee-teelt, landbouw op het domein Bumaki in Kimbeimbe
  • Vormingshuizen op het domein Bumaki in Kimbeimbe voor groepen met het oog op bezinning of ontspanning
  • Medewerking aan de Sociale Hogeschool van Lubumbashi (zie ook hierna)
  • Samenwerking met diverse deeltakken van de Congolese arbeidersbeweging, zoals de Congolese vakbondsfederatie CSC (waarmee ook ACV en ACV-Kempen samenwerken), KAJ-werking (JOC), naaiateliers, enz…
  • Mutualiteit waardoor met een beperkte bijdrage de meest voorkomende ernstige ziekten gedekt kunnen worden

En verder zijn er nog plannen voor een technische landbouwschool in Kimbeimbe en de bouw van een verpleegsterschool in de parochie van Kambove.

Kortom: op het einde van ons bezoek stond er maar één woord centraal: Respect, zeer veel respect !!  Hier heeft de methode van Kard. Cardijn handen en voeten.

In de late namiddag kwam het tweede gedeelte van het dagprogramma aan bod: de Sociale Hogeschool van Lubumbashi.

De Sociale Hogeschool werd een zestal jaar geleden opgericht in het kader  van een samenwerkingsverband tussen CSC Congo, ACV België, Aalmoezeniers van de Arbeid, Sociale Hogescholen van Heverlee en Geel.  De opleiding loopt over 4 jaar, gaat door in avondonderwijs en heeft als doel om jongeren/volwassenen, die in een beroepsleven of een sociaal engagement staan, een goede vorming te geven. De uitgangspunten van de opleiding zijn: respect, solidariteit en sociale rechtvaardigheid opdat de studenten goede sociale werkers zouden worden in de omgeving waarin zij werken en hun kennis ter beschikking zouden stellen van  de samenleving.

Dit jaar zullen 11 studenten van het 4de jaar afstuderen.  Ons verblijf in Lubumbashi was een goede aanleiding om kennis te maken met de studenten van Sociale Hogeschool en om hun ervaringen te beluisteren. En het werd inderdaad een leerrijke ontmoeting: we noteerden dat er in totaal 69 studenten aan de Sociale Hogeschool studeren waarvan 70% mannen en 30% vrouwen.  Vooral boeiend waren de titels van de eindwerken van de laatstejaarsstudenten, titels die nagenoeg allemaal verwezen naar de sociale realiteit waarin de cursisten zich situeren: de sociale situatie in mijn- en verwerkingsbedrijven, syndicaal werk in deze bedrijven, het probleem van de onderaanneming (zeer herkenbaar ook voor ons), “piraatmarkten”, enz.

In kleinere groepen kwamen de studenten (per studiejaar) nogmaals uitgebreider aan bod om te zeggen in welke zin deze vorming hen beïnvloed heeft in hun persoonlijk en sociaal leven.  Overal klonk dezelfde boodschap door: ik ben er sterker van geworden om op te komen voor mijn rechten en deze van mijn collega’s, van mijn familie, enz.

De samenkomst werd afgesloten met een samenzijn op zijn Afrikaans. Onnodig te zeggen dat dit hartverwarmend was.

En ook hier geldt de eindconclusie: respect, zeer veel respect voor deze jongeren, huisvaders, huismoeders, … die 4 avonden in de week deze cursus volgen en soms tot anderhalf uur onderweg zijn. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Een delegatie van ACV Kempen reist van 10 tot 24 maart onder begeleiding van de lokale partnervakbond CSC door de Congolese provincie Katanga en bezoekt er diverse mijnbedrijven.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.