Foodshare Co-op

Ik hoorde dat twee supermarkten in het centrum van Winnipeg binnenkort de deuren sluiten. Er wordt aan de alarmbel getrokken omdat vers, gezond voedsel hoe langer hoe meer onbereikbaar en onbetaalbaar wordt in de stad. De roep naar een gecoördineerd en overkoepelend alternatief werd gehoord en begin dit jaar werd de Winnipeg Foodshare Co-op opgestart. Dat is een non-profit organisatie die voedsel distribueert in Winnipeg en waar ik graag een handje toesteek.

Groente- en fruitpakketten

Deze organisatie levert groente- en fruitpakketten die worden samengesteld met zoveel mogelijk lokale producten. Doordat deze in grote aantallen worden aangekocht en rechtstreeks van bij de boer komen – die tussenpersonen overbodig maken - , zijn de prijzen tot 20% goedkoper.  Kleinschalige initiatieven bestonden wel al, maar deze krachten zijn nu allemaal samengebundeld waardoor bestellingen en leveringen centraler en dus meer gecoördineerd verlopen. De boeren zelf hebben daardoor een grotere afzet bij slechts één enkele bestelling. Werkbesparing met andere woorden. Ze zijn bovendien ook flexibeler en een stuk zekerder dat ze hun producten kwijt geraken, want zij mogen zelf voorstellen aan de organisatie wat ze graag kwijt willen zijn. Aanbodgericht in plaats van vraaggericht met andere woorden.

De organisatie doet veel moeite om ieder zieltje te plezieren: er zijn verschillende maten en prijzen; er zijn voldoende ophaalpunten binnen ieders bereik; de pakketten worden gratis aangeboden in ruil voor een paar uur vrijwilligerswerk; elk stuk dat in de tas gaat wordt gescreend op blutsen en rotte plekken: “Wat je zelf niet zou willen opeten, gaat er niet in”. Tweewekelijks wordt er een mooie deal gesloten tussen lokaal, gezond, vers, gevarieerd, functioneel en leuk voedsel. En vooral dat leuke bepaalt voor een groot deel het succes van de organisatie. Je hebt het gevoel dat zij jou een enorme dienst leveren en niet omgekeerd. Met het rijkelijk gevulde groentepakket kan ik meteen aan de slag zonder dat de winkel een eerste noodzakelijke tussenstop vormt.

En verder…

Buiten de inhoud van het pakket verdient de organisatie ook een pluim om haar organisatorische professionaliteit en multifunctionele aanpak. Ze denken aan alles. Recepten en informatie over de producten zijn in elk pakket te vinden en geven een educatieve draai aan het project.

Zij proberen mensen warm te maken voor ‘nieuwe’ of vergeten producten die horen bij een gezond dieet en door bijvoorbeeld roggebrood of zuurdesembrood mee te geven (U moet weten dat bakkers of slagers hier een stille dood gestorven zijn en enkel nog bestaan in hun hoedanigheid van onbetaalbare speciaalzaak).

Er wordt zorg gedragen voor de vrijwilligers: “Let u alstublieft op uw houding, zodat u geen rugpijn krijgt. We willen niemand met ongemakken naar huis laten gaan”.  Bovendien is er een beurtrol voor de logistieke taak van de pakketten. Zo moet elke buurt slechts om de twee maanden vrijwilligers optrommelen om de handen uit de mouwen te komen steken. Zo wordt verzadiging van het engagement tegengegaan.

Bovendien komt er bij dit hele proces nauwelijks tot geen afval kijken. De herbruikbare tassen uit gerecycleerd materiaal krijgen telkens een wasbeurt, om de hygiëne te garanderen.

Financiële afhankelijkheid

Op het einde van dit mooie verhaal wordt er een toontje lager gezongen wanneer ze vertellen dat de bestaanszekerheid van Winnipeg Foodshare Co-op afhangt van externe financiering en subsidies. Hun werkruimte krijgen ze op dit moment te leen en er is slechts één coördinator in dienst aangenomen. Al het andere werk wordt door de handen van vrijwilligers verricht.

Aan de andere kant levert dit ook een sociale functie op. Iedereen die meewerkt heeft het gevoel nuttig te zijn en komt met extra energie aandrijven. Want zonder hen zou het niet lukken (en dat maken ze jou ook duidelijk). Het is fijn om opgenomen te worden in het team en je verantwoordelijk te mogen voelen voor het resultaat. De boodschap van het project is ook verstaanbaar en dat maakt het gemakkelijk om er je schouders onder te zetten: betaalbaar, gezond voedsel. Dat willen we toch allemaal?

Door die overkoepelende werking komen de verschillende wijken meer in contact met elkaar en moet er samengewerkt worden, want er is een gemeenschappelijk doel. Je leert er met mensen praten en werken waar je anders nooit mee in contact zou komen. Een mooi voorbeeld hoe voedsel mensen dichterbij elkaar brengt.

Ik vraag me af wat er zou gebeuren met de sociale integratie van het project moest geld plots geen probleem meer zijn. Al hebben bij ons winstgevende ondernemingen zoals De Wassende Maan een stevigere voet tussen de deur, dit voorbeeld toont aan dat als de privé-initiatieven wegblijven, het ook kan met weinig meer dan gezonde samenwerking. En dit lijkt te werken, want elke week groeit het aantal bestellingen. En misschien is deze financiële onzekerheid nog zo slecht niet. Door elke appel, ui of wortel door onze handen te laten passeren, wordt dit betaalbaar, gezond voedsel van ons. En dat willen we toch allemaal?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Charlotte Prové studeert Nutrition and Rural Development aan de UGent en is tot half december op uitwisseling in Winnipeg, Canada. Ze schrijft een thesis over stadslandbouw.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.