Alcohol, armoede en criminaliteit

Alcohol blijft een zwaar probleem in Zuid-Afrika. Ooit zei de Kapitein van de Politie in Elandsbaai dat de zondag Nationale drankdag is in Zuid-Afrika. Het plaatselijk geloof keurt alkoholgebruik volledig af maar ook dit baat niet om het gebruik te verminderen. 41 miljard Rand per jaar (410 miljard euro) wordt in Zuid-Afrika besteed aan alcohol en alcohol marketing. Op een conferentie werd voorgesteld om Alcohol-vrije publieke plaatsen te creeeren en om op betaaldag* geen verkoop van alcohol toe te laten om op die manier de criminalitiet terug te dringen.

“Maak rond de betaling een 24 uur alcohol-vrije dag,” zei Barbara Holtmann tijdens de conferentie voor een veilig(er) Zuid-Afrika in  Midrand. (Holtmann is onderzoeks-directeur bij de Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek: CSIR).


Holtmann zei ook dat het aanbieden van aanzienlijke kortingen op fundamentele zaken zoals voedsel of schoolschoenen rond de betaaldag, kan helpen om de R41 miljard te herkanaliseren dat nu wordt besteed aan alcohol en alcohol marketing.


Elke maand is er ook  All-pay* waarop kindergeld, pensioen  en mindervalidengeld betaald wordt aan de begunstigden. Het kindergeld is ongeveer 210 Rand(21 euro) per kind. 16 Rand van elke 100 Rand wordt besteed aan alcohol. Dit cijfer wordt meestal overschreden want de dagelijkse taferelen bewijzen voldoende hoe de mensen tekort komen om kosten en voeding te betalen.
AllPAY is een bedrijf onder contract bij de Western Cape Provinciale administratie.


Volgens de CSIR(Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek) , is ongeveer 47 procent van de vermoorde mensen  positief bevonden op alcohol op het moment van overlijden, net als 66 procent van de verkeersslachtoffers, terwijl 50 procent van de slachtoffers van verkrachting positief bleken te zijn op het gebied van drugs en alcohol op het moment van de aanval waaronder vooral jonge meisjes.


Tijdens de conferentie werd  armoede ook als één van de grootste bijdragen tot misdaad genoemd en werd gebrek aan opvoedingsvaardigheden als verzwarende factor beschouwd.


Een greep uit het dagelijkse leven.


Een biertje van 1,5 liter kost 10 Rand. Regelmatig krijg ik de vraag: ” het jy me soms nie a 10 Rand, ek wil kost koop vir myn kinders ” . Maar die 10 rand is dan ook meestal om een biertje te kopen. Mijn antwoord is dan kort: “Ek het nie geld nie.”
Ik kreeg hier onlangs een toerist over de vloer die uitgenodigd was door jongeren uit het dorp om met hen een biertje te gaan drinken. Hij vroeg me of hij die uitnodiging moest accepteren. Een mes dat langs twee kanten snijdt. Langs de ene kant is het een leuk beeld dat toeristen zich mengen in het dorp met de mensen maar langs de andere kant kan het een zeer vervelende situaties opleveren voor beiden. De toerist met zijn geld op zak zal die avond de biertjes betalen voor de ganse bende want wordt elk moment overhaald door ongelooflijke wilde verhalen. Sommigen maken zelf wijs dat ze in de bossen wonen en absoluut geen dak boven hun hoofd hebben terwijl ik weet dat hier iedereen hier in Elandsbay een dak boven zijn hoofd heeft. Als je een beetje naief bent geloof je dit en gaat je hart spreken en denk je op die manier hen dan toch een leuke tijd en hulp te geven. De toeristen die ik over de vloer krijg geef ik meestal ook de raad om niet zomaar geld te geven aan de mensen want dit schept een bepaalde vorm gemakkelijkheid bij de locale bevolking en dient meestal om jammer genoeg bier te gaan kopen.
Van vrijdag tot zondag op gelijk welk moment van de dag vliegt het bier hier over toonbank. Babelas, wat wij een kater noemen is een veel uitgspoken woord hier en wordt meestal meestal opgelost door terug een biertje te drinken in de ochtend wat naar mijn inziens wijst op een alcohol probleem maar hier als heel normaal beschouwd wordt. Het blijft dan ook niet bij dit ene biertje en al snel geraakt men terug dronken waarbij de persoon op een zondagnamiddag in slaap valt wat hier “tiepen” wordt genoemd. Het gaat soms echt zo ver dat men zelf het huis niet meer kan bereiken en  men in slaap valt langs de weg waardoor het geen uitzondering is dat een tiepende persoon door een wagen wordt aangereden.


* Betaaldag = payday: in Europa kennen we dat niet meer omdat het loon gestort wordt op een rekening - de meeste Zuid-Afrikanen hebben geen rekening dus krijgen hun loon cash met alle gevolgen van dien. Meestal worden de mensen per week betaald. Heel wat werknemers zijn niet ingeschreven waardoor er weinig controle is en de loonschalen op die manier ook laag kunnen blijven.


** Allpay is een organisatie opgericht in 1997, AllPay is lid van de ABSA(bank) Groep en is een van de grootste banken in Zuid-Afrika. Het bedrijf exploiteert momenteel in Gauteng, de Vrije Staat, de Oost-Kaap en de West-Kaap.
Absa bedient meer dan vijf miljoen mensen met lage inkomens in Zuid-Afrika met inbegrip de begunstigden voor de sociale subsidies via AllPay.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.