Belastinghervorming

Er zijn weer allerlei discussies aan de gang in El Salvador. De minister van Financiën heeft immers een voorstel voor belastingshervormingen bij het congres ingediend. Het voorstel ligt al 3 maanden op tafel en is in alle kringen van het land bestudeerd. Velen hebben op- en aanmerkingen laten horen. Die zijn allemaal, voor zover relevant, in het wetsvoorstel verwerkt en dat moet nu door het congres goedgekeurd worden.
Althans dat is de bedoeling van de regering. Met de voorstellen hoopte de regering volgend jaar rondom de 250 miljoen dollars meer aan belastingen te kunnen innen. Alle veranderings voorstellen hebben dat bedrag naar beneden gehaald. Men spreekt nu van 205 miljoen. Tegenover de 450 miljoen minder belastingen geïnd dit jaar, mede dank zij de crisis, is dat natuurlijk geen oplossing, maar beter dan niets.
Nu het voorstel bij het congres ligt, is de deining in het land groot. Alle privé ondernemers, leden van de Nationale Bond voor Vrije Ondernemers (ANEP), vinden plotseling dat het nu toch echt het moment niet is om “nieuwe” belastingen in de voeren.
“Nu we met zijn allen in een financiële crisis leven, is het laatste wat je mag verwachten de invoer van nieuwe belastingen”, zeggen ze. Daarnaast komen de privé ondernemers plotseling op als de verdedigers van de meest armen, met het argument dat het de consument is die het slachtoffer van de hervormingen zal zijn. De baas van de Commerciële belanghebbenden wist zelfs voor de TV te zeggen dat wij, volgens de grondwet, allemaal gelijk zijn in El Salvador. Hij zei dat vooral omdat er een belastingsverhoging voorzien is voor verkoop van alcoholische dranken, tabak en luxe auto’s…
Wat de voorzitter niet noemt is dat, als we toch met zijn allen gelijk zijn, hoe het dan komt dat 40% van de bevolking niets heeft om dagelijks een beetje normaal te leven… als hij gelijk wil zijn, dan kan dat. Maar daar zal hij wel niet aan gedacht hebben toen hij dat zei. In zijn denkwereld kan een arme (misschien) rijk worden, hoewel dat hier vrijwel onmogelijk is. Maar dat mijnheer de voorzitter ook arm kan worden en straks ook niets heeft om te eten en pas dan gelijk zou zijn aan de meerderheid van de bevolking, dat staat niet in zijn woordenboek.
De regering antwoordt op het argument dat het NU niet het moment is met verschillende argumenten. Een: het is NOOIT het moment om belastingshervormingen door te voeren. Twee: het gaat hier in hoofdzaak niet om nieuwe belastingen (behalve voor bepaalde luxe producten) maar om maatregelen tegen de belasting ontduiking en de sluikhandel.
Wat de belastingontduikers zwaar tegen valt is dat er in de voorstellen ook een paar artikels van het strafrecht zouden moeten veranderen. Wie nu belastingen ontduikt en gepakt wordt, krijgt maximaal 3 jaar straf. Die 3 jaar kun je omzetten in een financiële straf. Maar nu is het voorstel om daar tussen drie en zes jaar gevangenisstraf voor te geven: en dat is niet omzetbaar. Dus, de grote belasting ontduikers lopen gevaar, als het congres de hervormingen goedkeurt, om straks enkele jaartjes in de gevangenis te mogen zitten. Met ARENA aan de macht was dit ondenkbaar. Vandaar dat de ARENA partij (die ondertussen slechts 19% van de stemmen zou halen, mochten er vandaag verkiezingen zijn) zich met man en macht tegen de hervormingen uitspreekt. Blijkbaar is de alliantie tussen de vrije ondernemers (ANEP) en de ARENA partij sterker dan ooit. Maar goed, die alliantie is er altijd geweest.
Daarbij mogen we niet vergeten dat het een axioma is bij de salvadoranen dat wie belastingen betaalt, gek is. Voor velen zijn de twee woorden “belastingen betalen” uit den boze. Volgens de Nationale Stichting voor Ontwikkeling (FUNDE) wordt in het land jaarlijks voor rondom de 750 miljoen dollars aan belastingen ontdoken. Trouwens ook al lang vóór de financiële crisis.
Toen er geen crisis was zeiden de ondernemers dat hervormingen niet nodig waren. De economie groeide jaarlijks met 4% dus de belastingen ook. Met andere woorden: nooit belastinghervormingen, tenminste als het aan de ondernemers ligt.
Op dit moment zijn er verschillende ondernemers die geen belastingen hoeven te betalen: de eigenaars van het openbaar vervoer, de geschreven pers, geldtransacties, enz… De 40% informele markt, de duizenden verkopers op straat, waarvan enkelen erg florissante bedrijven hebben, betalen ook geen cent belasting aan de staat. Ook daar moeten maatregelen getroffen worden.
Iedereen wil wel profiteren van de inkomsten van de overheid. Iedereen wil dat de sociale programma’s van de staat verbeteren. Maar niemand wil er voor betalen. Zolang de staat niet duidelijk aantoont waar de belastingen aan worden uitgegeven, is de neiging om die te ontduiken erg groot. Dus ook hier zal de staat werk moeten verzetten.
Een lang opvoedingsproces over belastingen is nodig. En duidelijkheid over wat er met het geld gebeurt eveneens.
Nu kunnen we alleen afwachten wat de meerderheid in het Congres zal beslissen. Als ARENA de twee kleine partijtjes plus hun dissidenten meekrijgt, dan kan de minister van financiën het wel vergeten. En dan moet het land weer dure leningen aangaan om onderwijs en gezondheidszorg te kunnen financieren. Hoe zo, zijn we allen gelijk voor de wet?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.