Stadsarmoede El Salvador in kaart gebracht

President Mauricio Funes ontving deze week een kaart waarop de marginale stadswijken staan weergegeven. Die kaart is ontworpen door het Programma van de VN voor Ontwikkeling (UNPD in het Engels) en FLACSO (Latijns Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen), samen met het Ministerie van Economische Zaken.
De ontwerpers zeggen daarbij dat die kaart precies aangeeft waar de overheid meer aandacht moet besteden, wil ze de armoede echt bestrijden.
De kaart toont aan dat alleen in de steden 2.508 marginale zones bestaan (ook wel krottenwijken of sloppenwijken genoemd) en dat meer dan twee miljoen mensen daar moeten in leven. Dat is meer dan de helft van de stedelijke bevolking van het land. Uiteraard is de armoede op het platteland nog groter, maar nu is het duidelijk dat in de steden meer dan 2 miljoen mensen in onaanvaardbare condities en met groot gebrek aan basis voorzieningen moeten leven.
De marginale zones worden in 4 categorieën ingedeeld: extreem, erg, gematigd en weinig hachelijk. Die indeling is afhankelijk van verschillende factoren: de materialen waarmee de krotten zijn gebouwd, toegang of niet tot basis voorzieningen zoals scholen, gezondheidscentra en/of werkgelegenheid voor de bewoners van die zones.
Ongeveer de helft van de 2.508 marginale zones kreeg de kwalificatie van extreem (1.275) moeilijk. Daar wonen ongeveer 870 duizend mensen.
De directeur van FLACSO, Carlos Ramos zei tijdens de overhandiging dat het document nu “de overheid in staat stelt om de werkelijkheid van armoede en uitsluiting om te vormen”.
“De Staat heeft geen reden om niets te doen. Vanuit onze samenleving is er geen enkel voorwendsel geldig om niet deel te nemen of niets bij te dragen aan de transformatie van deze realiteit. Iedereen moet doen wat hij of zij kan” zei Ramos nog.

De jongeren zijn het meest kwetsbaar


Van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar, die in de krottenwijken leven, heeft 75 % geen middelbare studies gedaan. Toegang tot universitair onderwijs is voor hen dus uitgesloten.
“De wijk waarin je leeft bepaalt grotendeels de kansen tot studie, gezondheidszorg, werkgelegenheid of zelfs ontspanning” zegt Jessica Faieta, vertegenwoordigster van de UNPD in El Salvador.
Vele jongeren verlaten vroegtijdig de school omdat ze verplicht zijn iets te doen om geld te verdienen. Formeel werk krijgen ze vrijwel nooit. Op die manier is de vicieuze cirkel rond: geen kansen, geen geld, geen studies, geen formeel werk, geen kansen, geen geld…

Wat doet de overheid?


Presidente Mauricio Funes is tevreden met het document en zegt dat de regering al bezig is om ook de mensen uit de marginale zones in de maatschappij op te nemen. “De Staat heeft geen excuses om niets te doen”, zei President Funes.
Een van de programma’s is PATI (Programma voor Tijdelijke Steun bij het inkomen). Jongeren en allenstaande moeders ontvangen maandelijks 100 dollars samen met scholing en opleiding. 40 duizend mensen in 25 gemeentes krijgen die steun, zegt Funes.
“Maar”, zegt Funes er bij, “vele van die programma’s van de regering kunnen we alleen mar uitvoeren als het Congres de 900 miljoen leningen goedkeurt”.
Zijn eigen partij, het FMLN, heeft niet voor die leningen gestemd. Het FMLN wil dat de commissie voor financieën eerst onderzoek doet. Immers, de vorige ARENA regeringen hebben miljoenen leningen gekregen voor de bouw van een nieuw hospitaal voor zwangere vrouwen én voor de aanleg van een ringbaan rondom de hoofdstad. Het hopsitaal is er niet en de bouw van de ring ligt sinds 2 jaar stil omdat er geen fondsen meer zijn. In het pakket van de 900 miljoen zit opnieuw een groot deel voor het hospitaal en voor de ringweg. Het FMLN wil eerst eens weten wat er met het geld van de vorige leingen is gebeurd. Pas als dat duidelijk is zal het FMLN stemmen voor de 900 miljoen.

En België en Nederland?


In België en Nederland hebben verschillende financieringsorganisaties “beslist” dat El Salvador geen “ontwikkelingsland” meer is en dat de armoede niet groot is en derhalve hebben ze elke financiering van programma’s in ons land stop gezet. Die beslissing werd genomen op basis van het BNP (Bruto Nationaal Product). Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat de rijkdom in El Salvador erg ongelijk verdeeld is. Een heel kleine groep uiterst rijken en een heel grote groep uiterst armen is het gevolg.
De kaart die deze week aan de president werd overhandigd, laat duidelijk merken dat de armoede en de onmenselijke levensvoorwaarden in El Salvador veel groter is dan gedacht. Het BNP kan niet het enige uitgangspunt zijn voor het nemen van beslissingen die fataal kunnen zijn voor de arme bevolking. Een hint voor de medefinancierders om hun visie hierontrent toch eens bij te stellen? Het kan nog en nu zijn er serieuze studies die wijzen op de hoge noden in El Salvador. Wie weet…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.