“Préval is een slavenhandelaar” scanderen de studenten

Port-au-Prince - 8 juli 2009 - avec-papiers.be - Sinds meer dan een maand zoeken de universiteitsstudenten bijna dagelijks de straat op in Port-au-Prince. De beweging die haar oorsprong vond in de ontevredenheid over de hervormingen in de universiteiten won aan kracht door het wetsvoorstel van de verhoging van het minimumloon naar 200 Gourdes (een kleine 4€) per dag.
De studenten zijn tegen het voorstel van 125 Gourdes van Président René Préval die daarmee bezwaar aantekende tegen de wet die op 5 mei door de Senaat werd gestemd. Vrijdag 3 juli namen niet enkel de studenten de straat maar ook vertegenwoordigers van diverse organisaties uit het middenveld.

“Het voorstel van Préval negeert de levensomstandigheden waarin de arbeiders en de arbeidsters werken, in het bijzonder de arbeidsters in de sector van de onderaanneming.” verduidelijkt een student. Economist Camille Chalmers van het Plateforme Haïtienne de Plaidoyer pour un Développement Alternatif (PAPDA) is van oordeel dat “de drempel van 200 Gourdes de enige aanvaarbare is. Deze zou de miserabele omstandigheden en de exploitatie van de bevolking een beetje kunnen verbeteren.“

Chalmers bekritiseert eveneens het rapport van de vereniging van industrieën in Haïti (Association des Industries d’Haïti – ADIH) dat naar aanleiding van het wetsvoorstel verscheen. Aldus de economist worden in het document de gegevens en de waarheid gemanipuleerd. “Het rapport heeft veel problemen met betrekking tot de gevolgde logica en de cijfergegevens die er in worden voorgesteld. Met name de exportcijfers van de sector van de onderaanneming komen niet overeen met de cijfers van het ministerie van handel van de verenigde Staten.“

Voor Chalmers “worden de belangrijke vragen niet gesteld. Waarom maken de industriëlen die zich in de jaren ‘70 installeerden vandaag T-shirts en andere producten die weinig toegevoegde waarde hebben ? Men legt niet uit waarom, ondanks het huidige minimumloon van 70 Gourdes dat het laagste is van de regio van de Caraïbes én de HOPE-wet die van kracht is sinds november 2006, er geen jobs zijn bijgekomen in het land.“

De directeur van PAPDA verklaart dat de parlementairen reeds meerdere maanden geleden vroegen om de boekhouding van de bedrijven actief in de onderaanneming in te zien om na te gaan of de verhogen naar 200 Gds effectief een probleem vormt zoals de sector beweert. “Tot op de dag van vandaag hebben de industriëlen niets op tafel gelegd.” Bovendien, aldus Chalmers, is het een vergissing om in de sector van de onderaanneming een antwoord op de werkloosheid te zien.

Met de studenten en actoren van de civiele maatschappij manifesterend in de straten van Port-au-Prince blijven de arbeiders opvallen afwezig. Maar de studenten beklagen zich niet: “hebben de arbeiders en arbeidsters de mogelijkheid discussies te voeren en actie te voeren in hun eigen belang ? Nu reeds zijn er arbeiders die hun job verloren omdat ze manifesteerden voor de 200 Gds.“

Op http://www.avec-papiers.be vindt u onder het artikel met dezelfde titel een audio- en fotoverslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.