Wat is Mision AgroVenezuela (Deel2)

Wat is Misión AgroVenezuela? Wel, dat hebben wij ons lang afgevraagd!
Hoe wij ontdekten waar deze misión om draait, Deel II:

Onze volgende praktijkervaring met Misión AgroVenezuela was de “Base Agroproductiva Socialista” (BAS) Valle del Onoto, waarvan we eerst dachten het het hoofdkwartier van de Misión in de staat Aragua was. We verwachtten een kantoorachtig gebouw, maar dat bleek het niet te zijn. Het duurde daardoor even voor we op de juiste plaats waren. De BAS ligt namelijk achter een bouwwerf, waar momenteel een museum gebouwd wordt.

Wat de BAS wel is: geen administratief orgaan, maar een landbouweenheid die fungeert als voortrekker in het stadslandbouwproject van CIARA (zie vorige blog). We hebben deze base verschillende malen bezocht en ontdekten zo de verschillende aspecten ervan:

1. Het is een productie-eenheid waar verbouwd en geteeld wordt zonder gebruik van chemicaliën: groenten, fruit, wortels en knollen, sierplanten, medicinale kruiden… Verder worden er kippen, konijnen en vissen gehouden. De BAS Valle del Onoto is zo’n 3 hectaren groot en jaarlijks wordt er naar schatting 34.400 kg voedsel geproduceerd. Wij kregen een rondleiding van de hele eenheid, proefden hier en daar van de planten die we niet kenden en kregen wat medicinale kruiden mee naar huis.

2. Het is een test-eenheid. Zo worden er in serres verschillende variëteiten uitgetest. Op dit moment worden er verschillende soorten paprika getest. Landbouwmethodes van de oorspronkelijke, autochtone bevolking worden er gerecupereerd en uitgeprobeerd. Natuurlijke insect-afweerders worden er getest. Dit om enkele voorbeelden op te sommen.

3. Het is een vitrine, en dient als voorbeeld voor eenieder die wil bijdragen aan het stadslandbouwproject. De BAS toont hoe je creatief kan zijn op kleine stukjes grond en hoe je met beperkte ruimte en middelen toch vele variëteiten kan verbouwen. Zo staan er bijvoorbeeld verschillende landbouwtafels gepresenteerd waar een variëteit aan groenten wordt geteeld. Er wordt bijvoorbeeld ook getoond hoe je zelf compost kan creëren.

4. Het is een vormingscentrum voor de CIARA-brigadistas. Zo krijg je daar als beginneling een opleiding tot ‘volwaardige’ brigadista, zodat je - net als Elisabeth - bij mensen thuis kan langsgaan om ze te helpen met hun moestuin. Maar ook de ervaren brigadistas zoals Elisabeth komen naar de BAS wanneer er vormingsdagen zijn, om ervaringen uit te wisselen en zich bij te scholen.

5. Het is een informatie- en sensibilisatiecentrum.Zo kunnen geïnteresseerden langskomen voor infodagen en workshops rondom verschillende thema’s. Wij hebben een infovoormiddag voor schoolkinderen gevolgd. Deze ging over de voedselzekerheid op mondiaal niveau, over de ongelijkheid tussen de verschillende continenten en over de oneerlijke prijsconcurrentie voor de plaatselijke boeren t.o.v. de mondiale markt. In dit kader werd het belang van landbouw voor een land en de consumptie ervan uitgelegd aan de kinderen. Vervolgens mochten de kinderen ook proeven van de taart en fruitsap gemaakt van plaatselijke producten.

Een andere workshop die we volgden (voor brigadistas, studenten en al wie wil), ging over autochtone wortels en knollen (yuca, batata, ñame, ocumo (chino en blanco), etc.) en hoe deze kunnen bijdragen tot de voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit in Venezuela. De professor lanbouwkunde die de workshop gaf benadrukte dat grote afhankelijkheid van voedselimport een land kwetsbaar maakt en dat er in Venezuela op dat vlak nog werk aan de winkel is, zowel qua productie als qua bewustzijn hierover. We kregen van haar ook heel wat recepten mee hoe deze wortels en knollen lekker te bereiden. Hierover ontstond meteen een geanimeerde discussie onder de vrouwen over wie welke knollen op welke manier klaarmaakt en wat het lekkerst is (voor de wortel- en knolliefhebbers op zoek naar recepten: contacteer ons gerust J). Het tweede luik van deze workshop was meer praktijkgericht: hoe men autochtone planten kan herplanten in de grond, hoe deze groeien en wanneer ze rijp zijn. En op het einde konden we yucataart en ñamesap proeven!

6. Het is een distributiecentrum: de oogst van de base wordt er verkocht, net zoals zaadjes, landbouwgereedschap en andere benodigdheden om aan (stads-)landbouw te doen.

7. Het is een verzamelpunt voor de deelnemers aan de Misión AgroVenezuela in Aragua die hun oogst willen verkopen aan de gemeenschap aan eerlijke en solidaire prijzen. Hun producten worden ook verkocht in het distributiecentrum.

En niet te vergeten: er is een cafeetje/houten barakje waar allerlei producten ‘hecho en socialimo’ (gemaakt in socialisme) worden verkocht. Het cafeetje wordt uitgebaat door Pepita, die met hart en ziel mee de Bolivariaanse revolutie maakt en aan wiens toog we vele uren hebben gehangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.