De ILO High Level Mission begint eraan: op bezoek bij de Minister van Arbeid (Guatemala 6)

Vandaag is de ILO High Level Mission van start gegaan. Bedoeling: vaststellen of de overheid voldoende inspanningen doet om zijn engagementen na te komen die opgenomen waren in het “Memorandum of Understanding” dat de regering afsloot met de Werknemersgroep van de ILO.

Deze missies zijn steeds tripartiet samengesteld: de overheden worden hier vertegenwoordigd door Eduardo Cifuentes, een rechter van het Hoog Gerechtshof uit Colombia. Hij maakte in de laatste jaren veel furore door zijn aanpak van corrupte politici in eigen land. Voor de werkgevers werd Mr Etchevarria afgevaardigd en ik ben de vertegenwoordiger van de werknemers.

Die eerste dag is bedoeld om de Guatemalteekse tripartite te leren kennen. Beginnen doen we natuurlijk bij de Minister van Arbeid, Carlos Contreras, die vergezeld was van zijn beide Vice-Ministers en enkele topambtenaren. Ik merk meteen het verschil met mijn laatste IAO Missie van 2009: toen kregen we weinig medewerking van de regering. Met veel cijfers en gegevens wordt aangetoond dat er een effectieve bereidheid is om de problemen te erkennen en aan te pakken. Ze zetten daarbij in op:

  • Respect voor de arbeidswetgeving;
  • Waardig werk en sociale dialoog;
  • Ratificatie van de internationale arbeidsnormen;
  • Toepassing van die ILO normen in rechte en in feite.

De arbeidsinspectie heeft onlangs 100 extra inspecteurs gekregen, die allemaal opgeleid worden met specifieke aandacht voor de vrijheid van vereniging. Kritisch punt blijft voor mij dat de inspectie onlangs haar bevoegdheid verloren heeft om direct sancties op te leggen, ze moeten daar nu voor bij de rechtbank passeren. Volgens de Minister werden vorig jaar 1780 klachten behandeld en in 791 gevallen leidde dit tot sancties. We krijgen ook te horen dat het budget voor het Ministerie gevoelig verhoogd werd om dit allemaal mogelijk te maken.

Het is nog te vroeg om te zeggen of er nu echt iets aan het veranderen is. We moeten straks onze vakbondsvrienden en de werkgevers nog ontmoeten. Maar in de mentaliteit is er wel al zeker iets veranderd: ik heb het gevoel dat de regering beseft dat ze te ver gegaan is, dat er best iets verandert, willen ze nog ernstig genomen worden op internationaal vlak. Maar of dat ook veel verandert voor de werknemers valt nog te bezien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.