Tussen droom en daad

Na de openingsspeech van Guy Ryder op de Internationale Arbeidsconferentie deze ochtend kregen ook de voorzitters van resp. werknemers- en werkgeversgroep het woord.  Hier, ingekort en in de eigen taal, wat ik namens de werknemers mocht inbrengen.

 

Eén, over de kloof tussen woord en daad.  Ondanks de vele referenties over het belang van waardig werk en werknemersrechten in de vele verklaringen en aanbevelingen vanuit de internationale organen, blijven verbeteringen op het terrein al te veel uit.  Integendeel heeft de financiële crisis de toestand verergerd, met een ingezakte groei en in veel landen een toenemende ongelijkheid.  Als bijkomende obstakels voor de bestrijding van de armoede en de realisatie van waardig werk.  De race to the bottom op het vlak van de werknemersrechten in diverse landen is uitermate zorgwekkend.  En zodoende heeft de IAO een cruciale rol in het omkeren van die tendens. 

Twee, we kijken uit naar de werkzaamheden rond het recurrente item, dit jaar over de sociale dialoog.  De Declaration on Social Justice for a Fair Globalization van de IAO heeft he belang van die sociale dialoog aangetoond. Maar in de praktijk zien we zware aanvallen op de collectieve onderhandelingen.  Zoals Guy Ryder in zijn rapport voor de Conferentie beklemtoonde: de IAO heeft een constitutionele verplichting om collectieve onderhandelingen te bevorderen.  En dus het moet de IAO de hand aan de ploeg slaan om dat ook effectief te doen.  Met ook aandacht voor de groeiende precarisering, zowel in de privé-sector als in de openbare sector. Want die ondermijnt de capaciteit van de vakbonden om de werknemers te organiseren en collectief te onderhandelen.  En met ook bijzondere aandacht voor de internationale productieketens en voor de speciale exportzones met gunstregimes voor de ondernemingen in diverse landen.

Drie, de algemene discussie over duurzame ontwikkeling, waardig werk en groene jobs moet het principe van rechtvaardige transitie (just transition) centraal stellen.  De ommeslag naar duurzame ontwikkeling moet de bevordering van waardig werk en werknemersrechten centraal stellen.  En daarom moet in het bijzonder bekeken worden of er nieuwe IAO-normen kunnen komen die garanderen dat groene jobs ook waardige jobs zijn en hoe de toepassing daarvan kan worden bevorderd.

Ten vierde is er dan de algemene discussie over de demografische uitdagingen en zijn impact op werkgelegenheid en sociale bescherming. De vergrijzing is op zich niet het probleem. Wel dat teveel mensen vroegtijdig sterven door slechte arbeidsomstandigheden of worden opgezadeld met ontoereikende pensioenen.   Het beste antwoord op de vergrijzing is het creëren van waardig werk.  In het bijzonder voor de miljoenen jongeren die werkloos zijn of werken in de informele economie of in precaire jobs.  Deze algemene discussie laat ook toe voor het eerst een debat te hebben over de groeiende gezondheidssector en hoe we ook in die sector het waardig werk bevorderen.

Tot slot heb ik mijn overtuiging uitgedrukt dat er dit jaar in de Commissie voor de Normen wel een lijst van landen met overtredingen van IAO-normen kan worden behandeld, zodat het toezichtsmechanisme van de IAO kan worden hersteld. 

Hout vasthouden….

 Luc Cortebeeck

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.