Braziliaanse halal-kippen voor Saudi-Arabië

Da’s me nog nooit overkomen: ik word geïnterviewd door een moslima in Francisco Beltrão voor de katholieke radio Anawim. De journaliste is een Braziliaanse die al van kindsbeen een gesluierde katholieke religieuze wou worden, maar ze mocht niet van thuis. Op latere leeftijd werd ze moslima en vandaag stapt ze als gesluierde vrouw het syndicaat van Fetraf binnen.

Ik kijk even verbaasd op. We doen het interview voor de radio, maar nadien ontwikkelt zich een gesprek. Evenals Chapecó is Francisco Beltrão een stad en een streek met een grote concentratie aan kippenhouders, geïntegreerd in (= in de greep van) het productiesysteem van Sadia. Ik vertel haar over de export van kippen richting Afrika, hoe daardoor de plaatselijke economie in heel wat Afrikaanse landen kapot gemaakt wordt en hoe de positie van vrouwen ondermijnd wordt.

Gekke kippenziekte

In heel wat culturen zorgen de vrouwen voor de kippen. Als het feest is, is het kip, maar de vrouwen kunnen nu al sinds 1995 niet meer concurreren tegen de ingevroren kippenbillen van overzee. 1995: het begin van de Wereldhandelsorganisatie WTO, waarbij deze landen hun grenzen voor ingevroren kippenbillen uit Europa en Brazilië moesten openen. Ik vertel over de interessante documentaire ‘De gekke kippenziekte’, die deze perverse situatie uit de doeken doet.

Op haar beurt doet ze haar verhaal. Waarom ze moslima werd, maar vooral hoe vanuit Francisco Beltrão en Chapecó tonnen halalkippen geëxporteerd worden naar de Arabische landen: Saudi-Arabië, Iran, Irak, Egypte, Pakistan, etc. Maar omdat deze kippen zo ‘rein’ zijn, zijn de Japanners ook in deze kippen geïnteresseerd. Het gaat in beide gevallen om volledige kippen, al willen de Japanners eerder kleine kippen. Ook naar Rusland wordt veel halal geëxporteerd, maar dat zijn eerder onderdelen van de kip: billen, poten, … . De kip als symbool van globalisering.

Heel wat moslims werken hier in de slachthuizen van Sadia. Regelmatig komt er ook strenge controle uit Saudi-Arabië, Egypte en andere landen.

Complicado

Ik bevraag haar even op die zogenaamde reinheid: “Ze mogen dan wel volgens halalprincipes geslacht zijn, maar hoe zit dat met het overvloedige hormonen- en antibioticagebruik in de Braziliaanse kippenhouderij? Is dat niet tegen halal?” 

Ze knikt instemmend. ‘Complicado’, maar daar is niet veel aan te doen. De kippen moeten nu eenmaal snel groeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.