Nederlandse studenten bezetten universiteiten

Sinds maandag is de universiteit van Utrecht bezet door studenten, die daarmee protesteren tegen de nieuwe onderwijsbezuinigingen van minister Plasterk. Donderdag volgt mogelijk een demonstratie in het hele land.

Tegelijk werden onderwijsgebouwen in Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen ingenomen, maar in de loop van de dag kwam het tot een vergelijk met de universiteitsbesturen.


Momenteel wordt alleen nog de universiteit van Utrecht bezet, waar ongeveer 35 studenten de nacht doorbrachten. “We blijven hier totdat onze eisen zijn ingewilligd,” zegt een woordvoerder van de studentendelegatie. “We hebben banken en een vuurkorf neergezet, het wordt buiten een gezellige huiskamer.”


Bezuinigingen


De studenten protesteren tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Hoewel deze plannen nog voorbarig zijn en er officieel nog niets op papier staat, zijn de actievoerders er als de dood voor dat Nederland in de toekomst nog minder gaat investeren in haar onderwijs. “Want dat zou opmerkelijk zijn,” schrijft een commentator van het dagblad Trouw, “Nederland geeft in vergelijking met andere (Europese) landen niet te veel uit aan onderwijs, maar te weinig. Als het gaat om investeren in kennis, is Nederland inmiddels afgezakt naar de middenmoot.”


Ook zijn de studenten niet te spreken over het idee om de basisbeurs –een maandelijkse vergoeding die alle studenten krijgen van de overheid– om te zetten in een terug te betalen lening.


Marcheren


Met hun acties op de eerste dag van het tweede semester, voeren de actievoerders ook de druk op de universiteitsbesturen op, die ze kleur willen doen bekennen. En dat lijkt hier en daar te lukken. In Amsterdam verlieten de studenten de gebouwen van de universiteit rond 17.00 uur na een bezoek van bestuursvoorzitter Karel van der Toorn. Volgens de studenten zegde hij toe “samen met de studenten naar het Malieveld te marcheren” indien de basisbeurs wordt afgeschaft.


Volgens het bestuur van de Radboud Universiteit (Nijmegen) zou een bezuiniging “dramatisch voor onze samenleving” zijn. “Juist nu heeft de maatschappij slimme en goed opgeleide mensen nodig,” meent het college.


De Erasmus Universiteit Rotterdam wil zich, volgens bepaalde media, wel roeren in dit debat, maar wacht eerst de plannen af.


In Utrecht blijft een officiële verklaring voorlopig uit. Hoewel de studentenbezetters tegen dinsdagavond een onderhandeld akkoord hopen te bereiken, maken ze zich toch op voor nog enkele lange nachten.


Om hun ongenoegen nog duidelijker te maken, denken de studentenvakbonden donderdag massaal op straat te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.